Connect with us

Društvo

PEĆANIN: Prekršajni postupak protiv Nikčević – zabrinjavajući slučaj arbitrarnog i nezakonitog postupanja

Published

on

Pećanin (FOTO: N1)

To što je podgorički Centar bezbjednosti pokrenuo prekršajni postupak protiv novinarke Tamare Nikčević zbog prijave Bojane Jokić, članice Savjeta RTCG, predstavlja drastičan primjer zloupotrebe funkcije državnih organa i izrugivanje temeljnim postulatima pravne države, poručuje advokat, Senad Pećanin, prenosi portal face.ba.

Postupak protiv Nikčević izrugivanje je temeljnim postulatima pravne države, poručuje on, ukoliko državni organi Crne Gore žele da grade pravnu državu u skladu sa praksom državnih organa onih zemalja čiji lideri predstavljaju uzor premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, poput Mahmuda Ahdmedinedžada.

“Centar bezbjednosti Podgorica niti po jednom pravnom osnovu nije imao i nema ovlaštenja da pokreće prekršajni postupak protiv Nikčević samo zato što se Jokić osjeća povrijeđenom vrjednosnim sudovima Nikčević o javnom angažmanu i stavovima Jokić.

Pravo Nikčević u konkretnom slučaju garantovano je članom 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, čiji je potpisnik i Crna Gora. Ukoliko gosp.Jokić smatra da je gosp. Nikčević svojim vrijednosnim sudovima o javnom angažmanu i stavovima Jokić izišla iz okvira prava koja garantuje član 10. Evropske konvencije, na raspolaganju je imala i ima mogućnost zaštite svojih prava privatnom tužbom u parničnom postupku pred mjesno i stvarno nadležnim sudom.

Učešće bilo kojeg državnog organa, poput Centra bezbjednosti Podgorica, u funkciji zastupnika i zaštitnika privatnopravnih interesa jednog građanina, koji je u sukobu sa pravom koje drugom građaninu pružaju Evropska konvencija o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda i Ustav Crne Gore, predstavlja apsolutno neprihvatljiv i zabrinjavajući slučaj arbitrarnog i nezakonitog postupanja.

Ukoliko državni organi Crne Gore žele da grade pravnu državu u skladu sa praksom državnih organa onih zemalja čiji lideri predstavljaju uzor premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, poput Mahmuda Ahdmedinedžada, onda je krivična prijava protiv Tamare Nikčević dokaz da su na najboljem putu da to i ostvare”, poručuje Pećanin.

(Face.ba)

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije