Connect with us

Društvo

PODNIJELI ZAHTJEV: CPC traži dozvolu za službu u Cetinjskom manastiru

Published

on

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnijela je zahtjev opštinskim vlastima da im se omogući vjerska služba u Cetinjskom manastiru, koji je u vlasništvu Prijestonice Cetinje.

“Podnijeli smo zahtjev opštinskim vlastima Cetinja da nam omoguće da služimo u Cetinjskom manastiru, čije je vlasništvo. Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra Cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države”, kazao je mitropolit Mihailo.

Crkvena imovina, kako kaže, nezakonito upisna na Srpsku pravoslavnu crkvu, stečena je s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo.

“Ona je i crnogorska kulturna baština. Tu imovinu čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri. Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne”, navodi Mihailo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije