Connect with us

Društvo

POSJETA OMBUDSMANA: Plužine ostaju bez jedinog ljekara?

Published

on

Plužine i Šavnik dva su grada koja iz dana u dan imaju sve više problema, a sve manje stanovnika. To je utisak sa kojim se iz posjete tim gradovima vratio ombudsman Siniša Bjeković, koji za Dan navodi da je zatečeno stanje zabrinjavajuće.

Socijalni, obrazovni i zdravstveni problemi zajednički su za oba grada, kao i odseljavanje koje prijeti tim malim gradovima i da nestanu.

“Odaziv građana na zakazane konsultacije u okviru „ Dana zaštitnika“ bio je jako mali, ali ipak smo u komunikaciji sa lokalnim samoupravama stekli sliku o problemima koji ih muče. U Plužinama su nam rekli da ostaje bez doktora, te da su tražili da se taj problem riješi. U Šavniku se godišnje u školu upiše troje djece. Preovladavaju staračka domaćinstva koja žive u ruralnim krajevima, a pojedini su zbog nedostatka infrastrukture odsječeni od svijeta”, ukazuje Bjeković.

On navodi da je primjetan problem velikog iseljavanja.

“Mladi čim ugrabe priliku sele se ka Podgorici, primorju ili drugim urbanim centrima. U oba grada je izražen problem nezaposlenosti, u riziku je i proces obrazovanja, jer opštine plaćaju prevoz nastavnicima da dolaze i predaju djeci. Problem je i prevoz djece. Svi su nam skrenuli pažnju da bi barem jedna investicija u Plužinama i Šavniku, koja bi pokrenula neku proizvodnju dovela do toga da stvari krenu naprijed”, kaže Bjeković.

On ističe da im je ovo bila prva posjeta Plužinama od osnivanja, a da će nastaviti da obilaze manje gradova kako bi vidjeli stanje.

“Cilj je da se malo maknemo iz Podgorice i da vidimo ljude u drugim gradovima, koji, kao što već sada vidimo, imaju brojne probleme”, naveo je Bjeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije