Connect with us

Društvo

PREMIJER JE LJUTITO TVITOVAO: Zar je baš jutros direktor morao da se uspava?

Published

on

Čovjek bi pomislio da u društvu u kome premijer nije našao na radnom mjestu nekog, sebi podređenog, sve štima. Da se to desilo u Švajcarskoj, Britaniji ili u, premijeru uzornom, Luksemburgu, njegova reakcija bi se donekle mogla i razumjeti. Mada, upitno je da li bi u nabrojanim zemljama premijer ikada tvitovao sličnu provincijalnu stupidariju.

Ali, praviti temu dana od činjenice da u 8.30, jednog vjetrovitog i mračnog ponedjeljka u svojoj kancelariji nije pronađen direktor Uprave za imovinu, koji tu funkciju obnaša već osam godina, djeluje pomalo bizarno. Elem, Blažo Šaranović, direktor te Uprave, učinio je jeres što je sebi dao produženi vikend, jer nekako nije navikao da ga, za svojeg vijeka, na radnom mjestu posjeti lično premijer sa dvojicom ministara.

Htio je premijer, veli, da dobije izvještaj o stanju državne imovine. I neka je. Treba. Još je konstatovao kako je Blažo “dužan da u tom periodu bude na svom radnom mjestu i sa svojim zaposlenima”, te poručio da “ovakvo ponašanje direktora institucija, Vlada neće tolerisati”.

Sada će, vjerovatno, u obrazloženju smjene druga Blaža, stajati ova onespokojavajuća činjenica. Čovjek u 8.30 u uređenoj državi Crnoj Gori nije bio na poslu! A bio bi Blažo smijenjen i da je bio tu. Tada bi mu pronašli nešto drugo. Jer, recimo, prvi čovjek zakonodavne vlasti Aleksa Bečić skoro četiri godine nije dolazio na posao, pa mu premijer to nikada nije uzeo za zlo.

Moguće da se premijer, dok je tvitovao, sjetio riječi Nikole Pašića, predsjednika Vlade omiljene mu tvorevine (kada je status Crne Gore u pitanju)– kraljevine SHS: “Mi kad hoćemo da pomognemo, mi pomognemo. Kada nećemo, onda se pozovemo na zakon”.

E, sad, ima tu jedna kvaka. Zbog čega se premijer latio Uprave za imovinu, kada ona u proteklom periodu nije bila akter neke afere, niti organ koji je bio u centru pažnje javnosti?

Biće da je razlog ponovo bizaran. Premijer je, nakon restorana “Plantaže”, opet za vikend obidovao sa apostolima. Ovoga puta, odabrao je Vilu Gorica i subotnje popodne proveo u ugodnom ćaskanju sa svojim ekspertima. Radni ručak trajao je više od tri sata, a upućeni kažu da je premijer bio oduševljen ambijentom tog reprezentativnog objekta.

Kakve sada Vila ima veze sa Šaranovićem? Pa, Vila Gorica se nalazi u sastavu Uprave za imovinu, ona njome gazduje i za te svrhe se izdvajaju ne mala sredstva.

Upravo zato, zaključio je valjda nakon subotnjeg ručka premijer (možda i neko od apostola, ko zna?), treba što hitnije uzeti pod svoje okrilje Upravu za imovinu. A punog stomaka, ljudi pomalo postaju hedonisti. Možda je baš u tom trenu, paun koji šeta dvorištem Vile, raširio svoja raskošna krila.

Jer, došla su vremena u kojima vezivati Blažovo ime za Vilu, nije više poželjno. Onaj prvi, Jovanović, koji je sagradio, već odavno je pomalo izopšten iz crnogorske istorije i malo ko ga pominje. Zamislite: učesnik NOR-a, narodni heroj, komunista, prvi poratni predsjednik Vlade Crne Gore…Ovaj drugi, Šaranović, dovoljno je direktorovao. Vrijeme je za promjene.

I da: subotnji ručak premijera i 12 apostola (plus Dritan), platiće građani Crne Gore. Ne prvi put.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije