Connect with us

Crna Hronika

PRIVREDNI KRIMINAL: Privrednica i inspektorka oštetili budžet za više od 400.000 eura

Published

on

Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivične prijave protiv D.K. (47) i M.R.(64) za krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Krivično će odgovarati D.K. za krivična djela utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave. Za krivično djelo zloupotreba službenog položaja odgovaraće poreska inspektorka M.R.

“D.K, kako se sumnja, kao odgovorno lice u privrednom društvu “Maxiimus” d.o.o Podgorica, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza nije prijavila podatke koji se odnose na promet robe u iznosu od 1.247.689 eura, pri čemu ukupna PDV obaveza koja nije prijavljena nadležnim poreskim organima iznosi 171.025 eura. Takođe, osumnjičena je izvršila prenos imovine – nepokretnosti u ukupnom iznosu od 246.000 eura na drugo privredno društvo s ciljem izbjegavanja plaćanja dospjelih obaveza. Osim toga, D.K. je sačinila i potpisala neistinitu ispravu – izmijenjenu PDV prijavu za 09/2016. godinu i kao takvu je predala nadležnom poreskom organu, iako u tom trenutku nije bila ovlašćeno lice navedenog privrednog društva. Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovim krivičnih djela iznosi 417.025 eura”, naglašava se u saopštenju Uprave policije.

Kako dodaju, službenica Poreske uprave M.R. je krivično djelo koje joj se stavlja na teret počinila na način što je, kako se sumnja, nevršenjem službene dužnosti omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi D.K. na štetu budžeta Crne Gore u navedenom iznosu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije