Connect with us

Društvo

RADONJIĆ: SPC je sada država nad državom, u fazi smo raspamećivanja Crnogoraca

Published

on

Profesor Radovan Radonjić

Profesor Radovan Radonjić kazao je večeras, gostujući u emisiji „Aktuelno“ na RTCG da ne primjećujemo što se zapravo desilo u Crnoj Gori nakon 30. avgusta 2020. godine.

„U Crnoj Gori se desilo nešto što bi se moglo nazvati bitnom promjenom svijesti građana, i istorijske i dnevnopolitičke. Ako se, recimo, 1988-89. počelo sa nekom vrstom ‘opamećivanja’ Crnogoraca, jer je bila u pitanju srpska duhovna obnova, sada već imamo u toku, i to vrlo intenzivno i uspješno, raspamećivanje Crnogoraca, jer normalan čovjek teško može da zamisli, a kamoli da razumije i objasni što se to u ovoj zemlji dešava.“

On je dodao da Crna Gora u perspektivi ima da rješava dva-tri vrlo krupna problema, za koja nije siguran da će ih uopšte riješiti. Radonjić je ocijenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije više država u državi, nego kao država nad državom, jer otvoreno postavlja premijera i odlučuje ko će ući u vladu, te diktira i poslove koje Vlada treba da radi.

Govoreći o genezi toga što imamo danas, kao rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, on je kazao da se za ovih 30 godina vlasti DPS-a jeste promijenilo ponešto, a na drugoj strani, nije se promijenilo ništa.

„Što se nije promijenilo? Od AB revolucije, u Crnoj Gori se po beogradskim instrukcijama radi na ostvarivanju onoga što je bilo, po ocjeni Beograda, kratkoročno utvrđeno Podgoričkom skupštinom. I na tome se radilo zajednički, negdje do 1997. godine, kada se ta grupacija podijelila na dva dijela. Dio koji je prešao u opoziciju, počeo je da otvoreno radi po direktivama Beograda a drugi, na zadržavanju neke vrste samostalnosti Crne Gore, ili njene ravnopravnosti u zajednici sa Srbijom. Ta grupacija pravila je neke korake koji jesu za divljenje, ali i neke koji su za čuđenje, da prosto čovjek ne može da shvati da su pametni ljudi koji vode jednu državu mogli sebi takve stvari dozvoliti.“

Radonjić je ocijenio da su obje grupacije, u sinergiji, imale pomoć „zajedničkog konsultanta“, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu, prvi otvoreno, a drugi prikriveno.

„I tako smo došli do izbora, koji su donijeli promjenu vlasti što je pozitivna činjenica,  jer se ona vlast imala kad i navladati i zasititi toga“, ocijenio je gost RTCG.

Međutim, kako je dodao, u Crnoj Gori smo dobili prvi put u hiljadugodišnjoj istoriji, situaciju kojoj se malo ko nadao kao mogućoj.

„U 21. stoljeću,  dočekali smo da nam se u državi, ne više kao država u državi, nego kao država nad državom, javlja SPC, koja otvoreno i postavlja premijera i odlučuje ko će ući u vladu i naravno, sada diktira poslove koje Vlada treba da radi. Pri čemu se desilo nešto što je zakonito u takvim situacijama, a to je – da onaj ko traži tuđu pomoć u rješavanju svojih unutrašnjih problema, gotovo uvijek dočeka da pomagač kao naknadu za to  traži zamjenu za poziciju onoga koga se trebalo ili osloboditi ili ga skloniti na drugi način. Pa se sad na neki način, gledano sa stanovišta pojavnog, i opozicija i pozicija nalaze pod nekom vrstom patronata Srpske pravoslavne crkve.“

On je kazao i da je sve ovo što nam se dešava kontinuitet od uspostavljanja prvih odnosa sa Rusijom, kada počinje službovanje crnogorskih mitropolita Rusiji, za pomočć koju su dobijali. „To je okončano tek 1914, nakon susreta Nikole Pašića i cara Nikolaja II Romanova u Petrogradu, na kojem su se dogovorili o tri – četiri stvari. Jedna od njih je bila da Crnu Goru nikako ne treba pustiti da sama odlučuje, odvojiti kralja Nikolu od vojske, staviti crnogorsku vojsku pod kontrolu srpskog štaba, a Crnu Goru mirno, bez talasanja, pripojiti Srbiji. Od tada je počela priprema ovog 30. avgusta 2020. godine“, kazao je Radonjić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije