Connect with us

Društvo

RADULOVIĆ: Saradnja sa Savjetom Evrope primjer je konstruktivnog dijaloga

Published

on

Đorđe Radulović, Foto: MVP

Saradnja Crne Gore sa Savjetom Evrope primjer je konstruktivnog dijaloga, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastao sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Evgenijom Jakumopulu.

Radulović je istakao da je dosadašnja saradnja Crne Gore sa Savjetom Evrope primjer konstruktivnog dijaloga i dodao da očekuje da će ona biti nastavljena u predstojećem peirodu.

On je rekao da MVP ima ključnu ulogu u pogledu horizontalnog upravljanja programom saradnje i da je snažno posvećeno otvorenoj komunikaciji sa svim partnerima.

„Vladavina prava i ljudska prava predstavljaju stožer razvoja demokratskog društva, te su, na toj liniji, mišljenja i sugestije koje dobijamo od Savjeta Evrope i Evropske unije (EU) od izuzetnog značaja“ poručio je Radulović.

On je naveo da je partnerska podrška Savjeta Evrope u pogledu kvalitetnog ispunjavanja svih politika i sprovođenja propisa u praksi, koji proizilaze iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, od suštinske važnosti za crngorski društveni razvoj.

Jakumopulu je istakla da Kancelarija Savjeta Evrope u Crnoj Gori predano učestvuje u implementaciji mnogih projekata iz svih oblasti važnih za dalji razvoj i unapređenje crnogorskog društva.

Ona je dodala da je ohrabrena porukama nove Vlade u pogledu sprovođenja reformi u oblastima od posebnog značaja, a koje targetiraju vladavinu prava, slobodu medija, ljudska prava i ekonomski razvoj.

“Crnogorski institucionalni i pravni okvir prati potrebe društvenog razvoja kao i politika EU, a u periodu koji slijedi fokus je potrebno staviti na sprovođenje propisa koji iz njih proističu”, zaključila je Jakumopulu.

Sagovornici se saglasili da je edukacija u pogledu ljudskih prava i konzistentnost u sprovođenju propisa koji regulišu ovu oblasti prioritetna i dogovorili nastavak komunikacije u pitanjima od obostranog značaja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije