Connect with us

Društvo

RFE: Duško Knežević od Vlade Crne Gore traži obeštećenje od 500 miliona eura

Published

on

Knežević (FOTO: n1info)

Biznismen Duško Knežević obavijestio je novu Vladu Crne Gore o pokrenutoj arbitražnoj parnici, kojom traži 500 miliona eura obeštećenja.

Kako se navodi u saopštenju, Kneževićeva kompanija Atlas grupa traži isplatu štete od države Crne Gore, koja je „nastala nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke od strane Centralne banke Crne Gore i nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biznismena Duška Kneževića Specijalno tužilaštvo tereti za više krivičnih djela iz oblasti finansija, kao što su utaja poreza, pranje novca, korupcija. Do sada su protiv Duška Kneževića u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Pravni zastupnici Atlas grupe dostavili su obavještenje o arbitraži novoj Vladi, izabranoj 4. decembra, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi između Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i države, kako bi Vlada proučila parnicu. Kako navode iz Atlas grupe, prethodnoj Vladi (Duška Markovića) su predlagali poravnanje, ali im nije odgovoreno, zbog čega se nadaju da će nova pokazati više razumijevanja.

„Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas grupe, Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Odlazeća vlast je započela nemilosrdnu kampanju protiv njega i Atlas grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine“, navodi se u saopštenju.

Knežević je tvrdio  da je finansirao Demokratsku partiju socijalista i njenog predsjednika Mila Đukanovića lično. Sukob između Kneževića i Đukanovića postao je javan na početku 2019. godine, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa aktuelnim predsjednikom države, Đukanovićem.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije