Connect with us

Društvo

SOLIDARNOST: Vlada će obezbijediti ljetovanje za 90 djece iz zemalja pogođenih nevremenom

Published

on

Vlada će obezbijediti ljetovanje za devedesetoro djece iz zemalja najteže pogođenih nedavnim nevremenom.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o upućivanju humanitarne pomoći Saveznoj Republici Njemačkoj, Kraljevini Holandiji i Kraljevini Belgiji.

“Izražavajući saosjećanje solidarnost sa građanima tih država u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile taj dio Evrope, Vlada je odlučila da obezbijedi smještaj, na bazi punog pansiona, za ljetovanje devedesetoro djece (po trideset iz navedenih država), u nekom od odmarališta koja su u državnom vlasništvu, u periodu od sedam do deset dana”, saopšteno je iz Vlade.

U u cilju realizacije humanitarne pomoći, očekuju da navedene države odrede koordinatore i/ili staratalje, koji će biti odgovorni za djecu tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, dok će troškove njihovog smještaja snositi crnogoska strana.

Istaknuto je da Crna Gora izražava spremnost da se kao zemlja donator uključuje u suzbijanje humanitarnih kriza u svijetu, potvrđujući da je kredibilan i pouzdan partner međunarodnoj zajednici.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da, za ljetovanje djece sa koordinatorima i/ili starateljima, obezbijedi iz tekuće budžetske rezerve okvirni iznos od 30.000 eura, kao i da koordinira njihov boravak u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsjećaju da je usljed posljedica snažnog nevremena i nezapamćenih poplava koje su zadesile Saveznu Republiku Njemačku, stradalo skoro 200 ljudi, a mnogi se i dalje vode kao nestali. Nevrijeme i obilne kiše su, podjećaju, zahvatile i Kraljevinu Belgiju, gdje je stradalo više od 30 ljudi. Desetine hiljada ljudi ne može da se vrati svojim domovima, a mnogi su ostali bez struje i vode za piće. Holandija, takođe, trpi teške posljedice ove prirodne katastrofe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije