Connect with us

Crna Hronika

STANKOVIĆ: Tužioci nijesu bezbjedni u Crnoj Gori

Published

on

Tužiocima svakodnevno glava u torbi: Stanković - Foto: RTCG

Tužioci u Crnoj Gori nijesu nimalo bezbjedni, i to je jasno svakom ko je imao priliku da se uvjeri u uslove, odnosno neuslove, njihovog rada, ocijenio je vršilac dužnosti vrhovng državnog tužioca Ivica Stanković, dodajući da još nije odobren novac za službu tužilačkog obezbjeđenja.

Stanković je u intervjuu agenciji Mina kazao da očigledno mora da se desi situacija kao na Cetinju, gdje je u prostorijama tužilaštva aktivirana ručna bomba, da bi se javnost zapitala koliko su tužioci bezbjedni, iako se na taj problem ukazuje godinama.

Takve situacije su, kako je naveo, opomena za čitavo društvo, za one koji traže rezultate Tužilaštva, a ne žele da vide u kakvim okolnostima tužioci nastoje da svoju funkciju obavljaju profesionalno.

„ Ono što se dogodilo na Cetinju moglo je da se desi u bilo kom državnom tužilaštvu. To je problem na koji godinama ukazujem, ukazujem i sad da to pitanje mora da se riješi, jer ne smijemo da dozvolimo da se od državnih tužilaca konstantno zahtijevaju bolji rezultati, a da im je svakodnevno, da se figurativno izrazim, glava u torbi“, kazao je Stanković.

On je rekao da je događaj na Cetinju mogao da ima i tragičnije posljedice, i poručio kako ne treba čekati da do toga dođe da bi se krenulo u rješavanje evidentnog problema, ukazujući da do sada nije odobravan traženi novac za popunjavanje radnih mjesta u službi za poslove tužilačkog obezbjeđenja.

Stanković je rekao da treba samo uporediti slike bilo kog tužilaštva regiona, sa slikom tužilaštava u Crnoj Gori i da će sve biti jasno.

„Pozivam sve kritičare, sve dobronamjerne savjetnike, nevladine organizacije, kompletnu domaću i međunarodnu javnost da se uvjeri u uslovnost rada državnih tužilaštava i da nam pomognu da i taj problem riješimo, kako ne bi postojala ni najmanja mogućnost da se ikada više ponovi situacija do koje je došlo u Prijestonici“, poručio je Stanković.

On se zahvalio svim državnim tužiocima koji, uprkos, neadekvatnim uslovima rada, tužilačku funkciju obavljaju časno i profesionalno i dodao da će nastojati da se i ovaj problem riješi u najkraćem roku, kako bi radni prostor tužilaca „ makar bio adekvatno obezbjeđen.

Upitan kada on ispunjava uslove za penziju, odnosno do kada će ostati na čelu Tužilaštva, Stanković je kazao da će svi biti blagovremeno obaviješteni o datumu kada on ispunjava uslove za starosnu penziju, a da je to svakako u ovoj godini.

„Dok se to ne desi, nastojaću da Državno tužilaštvo nastavi sa odlučnom borbom protiv svih vidova kriminala, procesuiranjem svih učinilaca krivičnih djela, ko god oni bili“, poručio je Stanković.

Upitan zbog čega je Tužilacki savjet čekao preko godinu da odluči da ne izabere nijednog tužioca koji su konkurisali za rukovodioca u 11 državnih tužilaštava, kada je još tada bilo jasno da ista osoba ne može da se bira za rukovodica više od dva puta, on je rekao kako je važno istaći da je, i pored u početku postojećih problema u tumačenju i primjeni propisa, Tužilački savjet, jednoglasno, donio odluku u skladu sa pozitivnim propisima i nije napravio korak unazad.

Samim tim, kako je naveo, nije došlo do stradanja prava i pravne sigurnosti.

Ovakva odluka, kazao je Stanković, otvara mogućnost za temeljnu kadrovsku reformu i sprečavanje velike koncentracije moći u pravosuđu, a uz to pruža šansu drugim, kao i mlađim kandidatima.

„Jer se, što posebno zabrinjava, niko od njih, nije pojavio kao protivkandidat ranijim rukovodicima u 11 državnih tužilaštava, od kojih su svi već dva ili više puta bili rukovodioci u istom državnom tužilaštvu“, dodao je Stanković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije