Connect with us

Društvo

STUDENTI REKTORU: Niste rješavali važna pitanja zbog straha od političara

Published

on

Foto: UCG

Nije moguće da rektor najznačajnjeg, uz to i jedinog državnog univerziteta, nema baš nikakvu odgovornost za trenutno stanje u visokom obrazovanju, saopštili su danas iz Studentskog parlamenta Crne Gore, reagujući na otvoreno pismo rektora UCG Danila Nikolića upućeno studentima.

Oni kažu da se kvalitet studija, a time i diploma, konstantno urušava I poručuju da su od rektora očekivali da iskoristi snagu i autoritet funkcije koju obavlja kako bi se makar pokrenula pitanja na koja oni ukazuju već duže vrijeme.

“Imamo utisak da niste reagovali zbog straha od političara koji su se nalazili na čelu institucija na koje je trebalo da vršite opravdan pritisak zbog nerješavanja nekih važnih pitanja”, poručuju studenti, pozivajući rektora Nikolića da se suoče u televizijskoj emisiji.

Reagovanje Studentskog parlamenta:

Poštovane koleginice i kolege, Rektore Nikoliću,

Vrlo je neobična, vjerujemo i jedinstvena činjenica u akademskoj praksi da se rektor nekog univerziteta medijski razračunava sa zahtjevima i inicijativama svojih studenata, pa čak i ako je uvjeren da oni nemaju opravdanje. Po ovom činu, a i ne samo ovom, Vi ste zaista neobičan rektor. S obzirom na takav nesvakidašnji akt, naš odgovor koliko god da je neželjen, jeste iznuđen.

Poštovani Rektore, čitajući Vaše “otvoreno pismo” studentima stiče se utisak da ne postoje problemi za kojie Vi, kao prvi čovjek Univerziteta od novembra 2017. godine, možete biti, pa makar i djelimično odgovorni. Štaviše, u slici koju gradite prethodnim obraćanjem ispada da naše koleginice i kolege imaju sasvim uporedive uslove kao oni koji svoje znanje stiču na Oksfordu, Kembridžu ili recimo u Hajdelbergu.

Mi, koji zastupamo interese studenata, ali i oni koji su svakog dana u amfiteatrima, na predavanjima, vježbama ili u laboratoriji, imamo nešto objektivniji pogled na stanje na Univerzitetu Crne Gore. Niti je moguće da rektor najznačajnjeg, uz to i jedinog državnog univerziteta, nema baš nikakvu odgovornost za trenutno stanje u visokom obrazovanju, niti su se silne, milionske investicije koje navodite u Vašem pismu baš snažno odrazile na materijalno-infrastrukturne prilike na Univerzitetu, a na šta ćemo se posebno osvrnuti.

Tačno je, Studentski parlament je podržao izbor jedinog kandidata na izboru za Rektora prije pola godine. Međutim, to je upravo opterećujuća činjenica po Vas, jer dosta rječito govori o stanju akademskih i svih drugih (ne)sloboda na našem univerzitetu. A tako je bilo, da Vas podsjetimo, i 2017 kad ste se prvi put birali. Nadamo se da nećete posegnuti za licemjernim zaklonom “da je svako imao pravo da se kandiduje”. To bi, znajući atmosferu na Univerzitetu Crne Gore prethodnih godina, zaista bilo previše.

Gospodine rektore Nikoliću, nismo nikad očekivali da rješavate probleme iz domena nekih drugih državnih institucija, ali i te kako jesmo da iskoristite snagu i autoritet funkcije koju obavljate kako bi se pitanja na koja ukazujemo u dužem vremenskom periodu, makar pokrenula. Kao prvi čovjek ustanove na kojoj studira 20 hiljada naših koleginica i kolega, na kojoj svake godine diplomira nekoliko hiljada studenata, dužni ste da se borite za njih, njihov položaj u društvu, status prilikom zapošljavanja, poziciju u sistemu visokog obrazovanja.

Na primjer, zbog činjenice da nemamo adekvatno rangiranje ustanova visokog obrazovanja, studenti sa privatnih ustanova su često u prednosti u odnosu na naše, odnosno vaše studente. Godinama trpimo posledice vrlo nelojalne konkurencije diploma iz krajnje sumnjivih “univerzitetskih centara” u okruženju. Da li ste to primjetili? Ako jeste, šta ste tim povodom uradili?

Vaša dužnost i misija ne može da bude ni manekenska ni protokolarna – slanje nekog dopisa ili saopštenja, s vremena na vrijeme. Vi Rektore, morate da pokažete mnogo više energije, inicijativnosti u odbrani interesa i reputacije koji ima najstarija ustanova visokog obrazovanja u državi. Nismo to primjetili, a jesmo da se kvalitet studija, a time i diploma (iako još uvijek najbolji u državi), konstantno urušava.

Imamo utisak da niste reagovali zbog straha od političara koji su se nalazili na čelu institucija na koje je trebalo da vršite opravdan pritisak zbog nerješavanja nekih važnih pitanja. Međutim, Vi ste zazirali i od onih koji su osnivali privatne pomorske fakultete, pa i od onih koji su urušili profesiju Vaših studenata sa Pomorskog fakulteta.

Skrivali ste se i od javnosti i izgovorene istine da je na Univerzitetu rijetko koga briga o njegovom značaju i položaju u državi. Više od tri godine koliko ste na funkciji protekle su bez akcije, ali i bez potrebne reakcije. U normalnom poretku vrijednosti, Vaš glas bi morao biti upečatljiviji i snažniji od svih političara i funkcionera u državi. I za to ste se morali makar boriti, a nijeste.

Ipak, obradovali smo se što poslije više od tri godine, Rektor reaguje konačno neanemično, hrabro, kao neko ko je pobijedio strahove, pa makar to bio i napad na studente njegovog univerziteta.

Pošto ste sad “uhvatili ritam”, očekujemo da kao pravi Rektor, profesor, pedagog, čovjek, prokrčite put kroz institucije koje godinama ignorišu zahtjeve Studentskog parlamenta, za rješavanje naših problema. To će Vam sad biti još i lakše, jer ste samo prije 10 dana izjavili da očekujete nastavak sjajne saradnje, upravo sa tim institucijama.

Poštovani Rektore, u januaru 2019. obratili smo se Vama i resornom ministarstvu i istakli problem praktične nastave, još tada rekli da ista postoji samo na papiru i ne primjenjuje se suštinski. Nije valjda da Vam je to promaklo? Ne priliči poziciji koju obavljate jeftini politički otklon u vidu odgovora da nas korona sprječava u primjeni stručne prakse. Kao što znate, COVID-19 je prvi put registrovan u Crnoj Gori u martu 2020. godine, 13 mjeseci nakon našeg dopisa, 31 mjesec nakon uvođenja reformisanog modela studija kojim je propisana i obavezna praktična nastava.

Apsurd je slavodobitno iznijeti podatak da je u periodu od 2017. do 2020. uloženo 9,5 miliona u infrastukturu, a da studenti u amfiteatrima i salama često nemaju osnovne uslove za rad. Znate da je “odgovor” na svaku kišu u Podgorici, posebno u zgradi tehničkih fakulteta, ali i u zgradi u kojoj su smješteni fakulteti društvenih nauka, unaprijed spremne kante za vodu, kišobrani, i druga pomoćna sredstva kojima se branimo od poplava.

Slično je i sa zgradom umjetničkih akademija na Cetinju, koja prokišnjava neposredno nakon renoviranja. Šta reći o katastrofalnim uslovima na fakultetima u Nikšiću. Izgleda da od statističkog drveta ne vidite šumu, pa Vam nekakvi milioni kvare racionalni doživljaj stvarnosti, te stvaraju idiličnu sliku o uslovima studiranja. Istakli smo samo nekoliko upečatljivih primjera da ukažemo koliko je zapravo maliciozno Vaše prethodno saopštenje. O namjeri da očigledno obmanete javnost i studente da i ne govorimo.

O svim drugim pitanjima koje smo naveli kao razlog Vaše smjene i koje ste naveli u otvorenom pismu studentima, mi Vam u duhu najbolje akademske prakse rado nudimo diskusiju pred cjelokupnom javnošću, u TV emisiji. Vjerujemo da ćete ovaj otvoreni poziv rado prihvatiti, da će interes javnosti nadjačati sve moguće izgovore, pa i korona ograničenja, te da ćemo sem slike sa Univerziteta Crne Gore, konačno dobiti i ton.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije