Connect with us

Društvo

UCG: Usvojena Strategija internacionalizacije

Published

on

Ilustracija UCG

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) usvojio je Strategiju internacionalizacije te visokoobrazovne ustanove za period 2021-2026. godine, čiji su ciljevi, kako je saopšteno, usmjereni na jačanje i razvoj profila UCG kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja.

Strategija, kako su kazali iz UCG, predstavlja akademsku agendu i strateški okvir za povećanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti Univerziteta, prvenstveno u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru.

„Njome su definisani održivi ciljevi u okviru internacionalizacije četiri prioritetne oblasti – nastavnih aktivnosti, istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja i međunarodno pozicioniranje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ciljevi usmjereni na jačanje i razvoj profila UCG kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja.

Ti ciljevi su, kako je pojašnjeno, postavljeni nakon analize u toj oblasti na UCG, SWOT analizi i benchmarking analizi internacionalizacije između UCG i Univerziteta u Ljubljani.

„Ova analiza je pripremljena u okviru Erasmus+ projekta Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje /Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning/ – IESP“, kazali su iz UCG.

Kako su naveli, u izradi Strategije Internacionalizacije učestovali su članovi radnog tima projekta pod nazivom IESP, kojim koordinira Rektorat UCG.

Iz UCG su kazali da se Strategija internacionalizacije UCG 2021 – 2026. zasniva na polaznim premisama sveobuhvatne Strategije razvoja UCG 2019 – 2024. u kojoj je internacionalizacija prepoznata kao jedan od strateških i inovativnih pravaca razvoja Univerziteta u narednom periodu.

„Internacionalizacija UCG je kontinuirani proces, jer je aktivno i sistemsko učešće u međunarodnom akademskom okruženju od izuzetne važnosti za obezbjeđivanje visokokvalitetnog obrazovanja, naučnih i umjetničkih dostignuća Univerziteta i ima značajan uticaj na njegov doprinos crnogorskom društvu“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije