Connect with us

Društvo

UDRUŽENJE SUDIJA: Leposavić unizio autoritet sudstva, da se oglasi Vlada

Published

on

(FOTO: Sajt Udruženja sudija Crne Gore)

Udruženje sudija Crne Gore najoštrije osuđuje izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, kojom je, kako navode, izvršio direktan pritisak na Apelacioni sud Crne Gore, a samim tim i ugrozio nezavisnost crnogorskog pravosuđa.

“U izjavi objavljenoj u više medija dana 15.12.2020. godine, ministar Leposavić najavio je mogućnost donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se desilo da Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Ovim je ministar Leposavić direktno izvršio pritisak na navedeni sud, šaljući jasnu poruku da ukoliko taj sud ne presudi na određen način, biće preduzete mjere kojima će se ta presuda dovesti u pitanje”.

Sporna izjava zabrinjavajuća je i štetna iz više razloga, smatra  Hasnija Simonović, predsjednica Udruženje sudija Crne Gore.

“Prvo, iako je ministar naglasio da ne bi smio komentarisati konkretni postupak jer je isti u toku, svjesno se upustio u to i pored komentara da je postupak skandalozan naveo način na koji se namjerava obračunati sa sudom ukoliko ne presudi na konkretan način. Samim isticanjem da postupke koji su u toku ne treba komentarisati, a zatim upuštajući se u komentarisanje, ministar Leposavić je pokazao da ne poštuje nezavisnost sudova i ustavnu podjelu vlasti, te unizio autoritet i ugled crnogorskog sudstva.

Drugo, sporna izjava ministra Leposavića se može tumačiti kao svojevrsno upozorenje sudskoj vlasti, da ako ne bude postupala u skladu sa njegovim mišljenjima i željama, isti će nalaziti načine da ospori njen rad. Po ovome, ispada da sav rad crnogorskih sudova može biti uzaludan i podređen jednoj grani vlasti koja nikako ne bi smjela vršiti uticaj i pritisak na sudove.

Konačno, ministar Leposavić je iznio ocjenu da je postupak koji je komentarisao zreo za ponavljanje, što je njegov lični stav. Ministar Leposavić bi morao znati da se kao čelni čovjek jednog resora Vlade Crne Gore treba suzdržavati od iznošenja ličnih stavova, jer od postavljanja na pomenutu funkciju on istupa u ime naše države i naroda, a ne u svoje lično ime. Naročito kada ti stavovi imaju negativne posljedice, kakav je slučaj sa onima koji su predmet ovog reagovanja”, navedi Simonović u saopštenju.

Ministar Leposavić, kako dalje navodi, svoj stav o sudovima i njihovom radu može iznijeti pred Sudskim savjetom Crne Gore, čiji je član shodno Ustavu i zakonu.

“Ostali vidovi iznošenja komentara o sudskoj vlasti, naročito komentara ovakve prirode, su štetni, poražavajući i veoma opasni.

Uz to, potrebno je naglasiti da crnogorsko sudstvo nosi značajnu zaslugu u postizanju članstva u NATO i napretka na putu ka Evropskoj uniji, što bi ministar Leposavić morao znati, kao član brojnih vladinih tijela koja se bave pitanjem pravosuđa. Stoga, ovom spornom i problematičnom izjavom ministar je unizio i organ vlasti čiji su napori direktno doveli do uspjeha na evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore.

Crnogorsko sudstvo, grana vlasti koja je zaštitnik pravde i čuvar prava, je ovom prilikom pretrpjelo težak udarac sa štetnim posljedicama, te bi bilo očekivano da se povodom sporne izjave ministra Leposavića izjasni i Vlada Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije