Connect with us

Društvo

“POVOLJNI USLOVI” ZA FUNKCIONERE, MOŽE I OVAKO: Dvosobni stanovi za 11 hiljada eura, dva stana za 15 hiljada

Published

on

Profesorska zgrada - omiljena lokacija javnih fukcionera

Najmanje 175 javnih funkcionera dobilo je pomoć za rješavanje stambenog pitanja, za šta je utrošeno oko 25 miliona eura, kazala je Vanja Ćalović Marković, rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Stambeno pitanje po povoljnim uslovima riješilo je ukupno 580 osoba, od čega su 175 javni funkcioneri.

To je saopštila na konferencija za novinare Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou na temu „Dodjela stanova i kredita javnim funkcionerima”.

Ćalović Marković je navela da je uništen dobar dio arhive koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima.

Ćalović Marković je kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade.

Bivša Vlada je dijelila stanove bez oglašavanja, a kao najbolji primjer kršenja pravila, navodi slučaj Vesne Medenice.

“Eksplicitno je navedeno da se dodjela stanova sudijama i tužiocima dijeli po posebnom pravilniku. Slučaj Vesne Medenice- 2017. traži pomoć za stan, obraća se Vladi i traži sredstva za rekonstrukciju kuće. Navodi da nikad ranije nije tražola kredit od 20.000 eura po kriterijumima kako je rješavano i kod drugih. Komisija joj odobrava 40.000 eura. Kažu da treba da plati 8.000 eura i faktički joj isplaćuju 33.000 eura bez obaveze da vrati jedan jedini cent. U trenutku podnošenja zahtjeva Medenica je živjela i prostoru od 146 kvadratnih metara”, kazala je Ćalović Marković.

Prethodno je, objašnjava Ćalović Marković, stan koji je dobila od države, poklonila ćerki.

Ppredsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je dobio kredit da riješi stambeno pitanje iako je u tom trenutku imao stan od 108 kvadrata, Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković dobija stan od 100 kvadrata ne navodeći da u Nikšiću ima kuću.

Desanka Lopičić dobija stan od 75 kvadrata u Podgorici u profesorskim zgradama. Kvadrat u profesorskim zgradama je 861 euro, na tu cijenu primjenjuje se maksimalno smanjenje od 80 posto, stan koji je posjedovala prethodno poklanja sinu.

Kako nadalje navodi, Lidiji Vukčević, tužiteljki, tajnom odlukom dodjeljuje se stan od 70 kvadrata iako živi sama, a platila ga je uz sve popuste svega 13.000 eura.

Branislav Mićunović dobio je stan od 75 kvadrata u Profesorskim zgradama kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a u tom trenutku imao je stan od 108 kvadrata, a njegova supruga prostor od 200 kvadrata. Stan od 70 kvadrata dobija za 11 hiljada eura uz maksimalne popuste, kazala je ona.

Zoran Pažin dobio je stan od 73.000 eura. Tražio je i u zamjenu dobio stan od 128 kvadrata u Profesorskim zgradama. Oba stana Pažin je dobio za 15.000 na 20 godina, a u međuvremenu je postao vlasnik stana u Budvi.

Kako je navela, nakon izbora 30. avgusta, tehnička Vlada odlučila je da podijeli još 117 stanova mimo zakona.

“Kad su ljekari na primjer dobijali stanove, bilo je precizirano da, ukoliko napuste zemlju, stan ostaje državi, dok to pravilo nije važilo za funkcionere”, kazala je ona.

Novinare je zanimalo da li će Vlada nastaviti takvu politiku, podjele stanova isključivo zaposlenima u državnim firmalma, koji svakako imaju povoljnije uslove za kredite, dok zaposleni u privatnim firmama nemaju  nikakve privilegije niti povoljnosti bilo kakve vrste.

“Mi ćemo preporučiti Vladi da nikako ne radi ubuduće po ovom principu. Jer ovdje je posrijedi krajnje bahaćenje, dok ljude liječimo SMS porukama. Svi mi prepoznajemo ljude koji teže žive i prepoznajemo kome treba pomoći, ali svi treba da se trudimo da zaštitimo državni budžet. Trenutno su svi troškovi na minimalnom nivou”, dodala je ona.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da članovi Savjeta rade besplatno.

“Ja nijesam protiv toga da se ljudima kojima je potrebno dodijeli stan, ali znamo koliko je odluka Ustavnog suda u škafovima. Ne možete vi personalno određivati kome ćete dodijeliti stan”, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije