Connect with us

Društvo

UPRKOS ODLUCI APELACIONOG SUDA: Branka Milić još u ambasadi Srbije u Podgorici

Published

on

Branka Milić u sudnici (FOTO: In4s)

Branka Milić je odluku Apelacionog suda, kojom joj je ukinuta trogodišnja zatvorska kazna u slučaju državni udar dočekala u Ambasadi Srbije u Podgorici, u kojoj duže od dvije godine živi u svojevrsnom „kućnom“ pritvoru.

Ona je jedna od 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine koje je Viši sud, maja 2019. osudio na zatvorske kazne.

Apelacioni sud Crne Gore je 5. februara ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Većina je presudu dočekala na slobodi, ali ne i Branka Milić.

Otkud Milić u Ambasadi?

Milić je naime tokom suđenja u Višem sudu, novembra 2018. godine nezadovoljna tretmanom sudskog vijeća, napustila sudnicu i „pobjegla“ u Ambasadu Srbije u Podgorici. Time je izbjegla dalji pritvor.

Prvostepenu presudu Višeg suda maja 2019. kojom je bila osuđena na tri godine dočekala je u ambasadi, kao i aktuelnu odluku Apelacionog suda kojom se poništava prethodna.

Prethodno je u pritvoru provela nešto više od dvije godine – od hapšenja oktobra 2016. do napuštanja sudnice.

Advokat Branke Milić Jugoslav Krpović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da presuda kojom je osuđena na tri godine nije ukinuta, kao za ostale okrivljene.

„U slučaju Branke Milić radi se o opstrukciji sudova Crne Gore i nezakonitom postupanju. Imamo apsurdnu situaciju da lica koja su bila optužena u tom slučaju se nalaze na slobodi a ona ne. Apelacioni sud je trebalo da ukine rješenje o određivanju pritvora Branki Milić.“

Prema Krpovićevim riječima, prema Branki Milić se nastavlja tortura što je, kaže, neobjašnjivo.

„Obratili smo se Apelacionom sudu sa zahtjevom da joj se ukine rješenje o pritvoru jer za to nije bilo zakonskih razloga a pogotovo danas, kada je utvrđeno da je čitav postupak bio montiran i da je optužnica bila zasnovana na neutemeljenim dokazima, zbog čega je morala da da bude puštena“, smatra Krpović.

Prethodno su beogradski mediji javili, a prenijeli i crnogorski, da je Milić odmah po odluci suda, napustila ambasadu.

(RFE)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije