Connect with us

Društvo

USTAVNI SUD: Šarkinović ispunio uslov za starosnu penziju

Published

on

Foto: mladiberana.me

Ustavni odbor predložio je da Skupština konstatuje prestanak mandata sudiji Ustavnog suda Crne Gore Hamdiji Šarkinoviću koji je danas ispunio uslov za starosnu penziju.

Ustavni sud Crne Gore je 24. jula prošle godine obavijestio parlament da će Šarkinović ispuniti uslove za starosnu penziju 5. januara 2021. godine.

“Zato Ustavni odbor predlaže Skupstini da konstatuje prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Hamdiji Šarkinoviću”, kaže se u predlogu Ustavnog odbora koji je dostavljen parlamentu.

Šarkinović je izabran za sudiju Ustavnog suda na sjednici parlamenta 27. decembra 2013. godine.

Ustavni sud je takođe u julu prošle godine obavijestio parlament da će 9. februara uslov za starosnu penziju ispuniti i Mevlida Muratović.

Zakonom je predviđeno da Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudije obavještava predlagača koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja tih uslova.

Ustavni odbor je 7. avgusta prošle godine objavio javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda.

Krajem septembra iz parlamenta je saopšteno da se se na ovaj poziv pijavilo 12 kandidata.

Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina.

Za sudiju Ustavnog suda bira se “istaknuti pravnik koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci”.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Za predsjednika Ustavnog suda krajem prošle godine izabran je Budimir Šćepanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije