Connect with us

Politika

SNP: Ustavni sud želio da nanese štetu parlamentarnoj većini

Published

on

SNP

Ustavni sud je političkim i selektivnim postupcima želio da nanese štetu Skupštini i novoj parlamentarnoj većini, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su rekli da se namjera Ustavnog suda da “natjera” Skupštinu da se u roku od 15 dana izjasni o predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu može smatrati “još jednim pokušajem državnog udara”.

“Ovog puta on je došao od institucije čiji bi osnovni zadatak trebalo da bude očuvanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti”, naveli su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, indikativno je da je u slučaju odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine i o izboru članova Državne izborne komisije (DIK) ostavljen uobičajeni rok od 30 dana.

Iz SNP-a pitali su šta je motivisalo članove Ustavnog suda da pribjegnu, kako su naveli, neprincipijelnom djelovanju i pokušaju opstrukcije rada najvišeg zakonodavnog doma u državi.

„Jasno je da je Ustavni sud ovakvim političkim i selektivnim postupcima želio da nanese štetu Skupštini i novoj parlamentarnoj većini, kako bi se dodvorio svojim nalogodavcima iz Demokratske partije socijalista, koja je zajedno sa ostalim opozicionim partijama i pokrenula provjeru ustavnosti pomenutih odluka“, rekli su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, takvo pristrasno i ničim opravdano postupanje Ustavnog suda postaje jasnije kada se zna da je sudija Hamdija Šarkinović otišao u starosnu penziju.

“Kao i da 9. februara uslove za istu ispunjava i sutkinja Mevlida Muratović, i da se na taj način dovodi u pitanje potreban broj glasova za odlučivanje u Ustavnom sudu”, kazali su iz SNP-a.

Kako su rekli, nakon kritika iz redova parlamentarne većine, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović produžio je rok za dostavljanje odgovora na inicijativu na mjesec, “potvrđujući tako i sam da je riječ o pokušaju blokade rada Skupštine”.

“SNP se zalaže za apsolutno poštovanje zakonskih i ustavnih procedura i smatra da se više ne smije desiti da politički instruisane institucije poput DIK-a i Ustavnog suda pokušavaju da utiču na neizbježne političke procese u državi”, naveli su iz te SNP-a.

Iz te partije poručili su da zakonito djelovanje mora postati princip kojeg će se pridržavati svi, bez razlike.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije