Connect with us

Društvo

VARHELJI: Ako se zdravstveni radnici vakcinišu, Crna Gora može biti sigurna da će prebroditi pandemiju

Published

on

Države članice EU će same odlučiti da li će građani Crne Gore moći da putuju u te zemlje sa potvrdom o imunizaciji Sputnjik V ili Sinofarm vakcinom, kazao je evropski komesar za proširenje

Evropskoj uniji je stalo do Crne Gore, Zapadnog Balkana i građana, a Crna Gora će dobiti više od 42.000 doza Fajzer vakcina kao najpouzdanijeg partnera EU u borbi protiv Kovida-19, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, koji danas boravi u posjeti Podgorici.

“Godinu kasnije možemo da kažemo da ne samo da smo isporučivali maske, opremu, a sada prevazilazimo i najveći izazov. Vakcine su izazov ne samo u Evropi, već i svuda uvjeren sam, i znam koliko ljudi čeka da se ovo desi.”

Varhelji je zahvalio austrijskoj vladi koja je “bila uz nas u ovom teškom izazovu”.

“Zajedno sa Kovaks isporučujemo oko milion doza Zapadnom Balkanu, a ovo je samo početak. Ovo je veoma radostan dan i nadam se da možemo obezbijediti vakcinaciju zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa. Ako se zdravstveni radnici potpuno vakcinišu, Crna Gora može mnogo bolje da se bori protiv pandemije i može da bude sigurna da će je prebroditi”, poručio je Varhelji.

Varhelji je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je Evropska komisija dala preporuku zemljama članicama da prihvate potvrde o vakcinaciji svim vakcinama koje je registrovala Evropska agencija za ljekove, ali i da su takođe otvoreni ka ideji da prihvate sve vakcine registrovane kod Svjetske zdravstvene organizacije.

Naglasio je da će države članice, s obzirom na njihovu nadležnost, same odlučiti da li će građani Crne Gore moći da putuju u te zemlje sa potvrdom o imunizaciji Sputnjik V ili Sinofarm vakcinom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije