Connect with us

Vijesti

BOŽOVIĆ: Njegoševu kapelu će obnoviti Srbi i normalni Crnogorci, vidjećemo pokoljenja, biće pametniji od nas jer avetniji ne mogu biti sigurno

Published

on

Glumac Petar Božović, gostujući u emisiji “U žiži” na A1 televiziji kazao je da će kapelu na Lovćenu obnoviti Srbi i normalni Crnogorci, te dodao da će se vidjeti šta će reći pokoljenja.

“Kapelu Njegošu su srušili jer je Kralj Aleksandar obnovio. Srbi će obnoviti kapelu i normalni Crnogorci. Ja sam davno u Glasu Crnogorca u ličnom očaju izjavio da narod koji sebi otkine glavu nije narod. Bilo bi divno kad bi se to riješilo, turizam ne bi ništa izgubio, gledao bi se i dalje spomenik Meštrovićima. Vidjećemo pokolenja šta kažu, biće pametniji od nas to sigurno, jer avetniji od nas ne mogu biti sigurno”, kazao je Božović.

Odrastao je kao siroče, rano je ostao bez roditelja, a prisjetio se da mu je otac kazao da se nikad ne bavi politikom.

“Ja sam moga oca upoznao dva puta u životu, majku nisam ni jednom. Reklo bi se teško djetinjstvo, ja sam imao divno djetinjstvo. Po ocu Božović iz Pipera, po majci Vlahović iz Rovaca. Kad sam išao kod njih uvijek su se takmičili kako su nasamarili jedni druge. Ja sam odrastao u istorijskom muzeju od Balkanskih ratova do ovih sada nesrećnih ratova. Prije nego što sam znao da čitam, znao sam pesmarice  i srpske narodne pjesme. Otac mi jednom j rekao, Perice sve te molim, nemam ništa da ti ostavim, jedino te molim nemoj da se baviš politikom. Hvala mu na tome, ja se kao građanin bavim politikom, interesuje me šta se dešava, ali nikad nisam bio član nijedne partije. Posle dva logora, čak mi je i rekao da je njemački logor bio mila majka pri ovome. Mržnja između pripadnika iste vjere i iste ideologije je veća i teža nego neprijatelja”, ispričao je Božović.

Istakao je da će svi u Beogradu za njega reći da je Crnogorac, pa on to i jeste.

“Vuk Karadžić je to fino objasnio u njegovoj knjizi Kovčežić koja dugo nije bila objavljivana ili je objavljivana u fragmentima. Na početku kaže, Mađar gdje god dođe on je Mađar, Austrijanac je Austrijanac, a Srbin je iz Crne Gore, Hercegovine, Šumandije, Like… Tek kad dođe stani-pani oni se ujedine”, istakao je on.

Božović je poručio da mu je Zemun, ali Crna Gora je njegova majka, i svi su mu iz Crne Gore.

“Penzioneri, komentatori ujutru kafenišu ko babe pričaju o 30. avgustu, prije i posle. Ma njih ne treba slušati. Kad sam davno im u Beogradu predložio da napravim crnogorsko pozorište to je bilo benigno i van politike i van svega. Postojao je tada slogan koji je djelovao kao vic – Tražimo etnički čist Beograd. Niko nikad ništa nije rekao, u šta se ovo pretvori ovaj jad, zatvoriše granice, nismo mi Srbi, mi smo Dukljani. Mi nemamo ćirilicu, prvi smo je štampali posle Gutenberga. Crna Gora ima sve, to je najljepše parče zemlje na svijetu. Rastužilo me je što je Crna Gora u opadanju stanovništva, i što sjever živi kako živi, to nijedna država ne dozvoljava, a u svim zemljama je sjever bogatiji od juga, mi smo uništili i onu obalu”, naveo je on.

Glumac je kazao i da je prošle godine shvatio da sa Budvom više nema nikakav ljubavni, prijateljski odnos, osim što ima neke prijatelje tamo.

“To je jedan strani grad za mene. Više se ne sjekiram, ne nerviram se”, dodao je.

Osvnuo se i na uloge koje je igrao, te poručio da je Žoržo iz “Ljepote poroka” Živka Nikolića, prototip svih ovih današnjih tajkuna. Živko ga je, kako je istakao,  vidio kao budućnost, to su duboko promišljeni filmovi.

Živko je uvijek išao korak ispred, a Đekna je prvo bila popularna u Beogradu i Zagrebu, pa tek onda u Crnoj Gori, a to je, prema Božovićevim riječima, što Crnogorci ne vole da se šale na svoj račun.

“Vole da se šale između sebe, da mi slušamo, al da drugi slušaju protiv nas ne može, to je protiv nas. To je klaustofobična situacija, posle ovih nesrećnih 30 godina još više”, dodao je on.

Kad je igrao Teslu, kako je dodao, naša štampa je objavljivala da se Pupin i Tesla nisu slagali, što, kako uvjerava Božović, nije tačno.

“To su bila dva velika uma, nisu imali kad da se svađaju, da se bave time. Oni nisu bili komšinice”, dodao je on.

Božović je kazao i da ne može da ode normalno u Crnu Goru zbog politike i granica.

“Kad mi kažu imate li pasoš, dođe mi da bljujem. Ti ćeš meni da tražiš pasoš za Crnu Goru. Jednom sam išao davno preko Jabuke, Pljevalja, prilazim prelazu i vidim da mi Snežana nije stavila ličnu kartu. Približavam se šta ću. Dobar dan, rekoše ovi iz Srbije, a ovamo Crna Gora. Pitaju me šta mi je, ja im kazao da mi žena nije stavila ličnu kartu. On me gleda i kaže mi ne treba mi lična karta ni u Ameriku da idem. Onda ide crnogorska granica, Crnogorci stanu i pokažu stav. Prišao je i kad me prepoznao uzviknuo je “Petar” i pozvao službenicu, tamo na granici samo što kolo nijesmo igrali”, prisjetio se on.

Iako su mnogi uvjereni da Božovićev glumački talenat prelazi balkanske granice, on svo ovo vrijeme ne bi mijenjao za Holivud.

“Pojedini mi kažu, e moj Petre umjesto da si u Holivudu ti ovdje trošiš vrijeme, a ja ovo vrijeme ne bih dao ni za tri Holivuda”, poručio je proslavljeni glumac.

7 Comments

7 Komentara

 1. Džoma Dipl

  08.08.2021. at 10:00

  Našli su se – perica đaković vrs Petar Božović. Đe Petar za śedoka svoje posrbljeničke priče poteže V Karadžića koji je uz D Obradovića i izmislio srpsku naciju. Braneći svetosavsku tezu da su Crnogorci, Šumadinci, Ličani i Hercegovci barabar jedno te isto…
  Nesrećo izgorela rajetinska ne brukaj svoje pretke dodvoravajući se svojim investitorima…

 2. RiR

  08.08.2021. at 12:13

  SRAM TE BILO ! ”zar i ti sine Brute “
  nikad TO neće biti ! Dok je svijeta i vijeka
  I CRNOGORACA !
  /dodvorava se srbaljima u BG/

 3. Vuk

  08.08.2021. at 13:28

  Otkinuo si ti sam sebi glavu odavno radi uloga i života u BG…a i ova priča je ka i svaka tvoja par pojena i gotovo.

 4. Ovdje

  08.08.2021. at 17:28

  Veliki glumac, iskreno o svom bezobrazluku. Mnogo riječi, a ni jedna ljudska. E, Božoviću, leži đe si, jer sa đe si jesi

 5. smilja

  08.08.2021. at 23:21

  Pijana budala postala džukela!

 6. Pop

  09.08.2021. at 12:24

  Dzukela jedna stara,rugaju se s njim i u Bg i u Cg.

 7. Fukaro

  11.08.2021. at 04:34

  Mrš Fukaro!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije