Connect with us

Vijesti

DEKAN UNIVERZITETA: Crna Gora izručila Skvorcova Rusiji

Published

on

Bivši šef Lenjingradskog državnog univerziteta Puškin i bivši član Savjeta Federacije Vjačeslav Skvorcov izručen je iz Crne Gore Rusiji na zahtjev Generalnog tužilaštva te zemlje. Skvortsov je optužen za pronevjeru sredstava sa Lenjingradskog državnog univerziteta, piše ruski Komersant.

Kako je saopštila pres služba Generalnog tužilaštva Rusije, Skvortsov je pobjegao od krivičnog gonjenja, pa je u februaru 2021. godine stavljen na međunarodnu potjernicu.

Nisu dugo tražili Skvorcova – već u martu 2021. godine snage bezbjednosti Crne Gore su ga privele.

– Nakon toga, Generalno tužilaštvo Ruske Federacije uputilo je zahtjev nadležnim organima Crne Gore za izručenje optuženog Rusiji – saopšteno je iz nadzornog organa.

Crnogorske vlasti su odobrile zahtjev, a 30. jula, u pratnji službenika Federalne kazneno -popravne službe i ruskog Biroa Interpola, Skvortsov je odveden u Rusiju.

U Rusiji, Skvortsov je optužen za da je od 2014. do 2017. godine, koristeći svoj službeni položaj, iz budžeta univerziteta na čijem je čelu prebacio gotovo 2,5 miliona rubalja na svoje lične račune, navodno u okviru plaćanja određenih usluga. Zapravo, ove usluge nisu pružene, pa čak ni ugovori za njih, prema istrazi, nisu zaključeni, piše Komersant.

Skvorcov jedan je od osnivača Lenjingradskog državnog univerziteta Puškin. Bio je rektor obrazovne ustanove od 1992. do 2016. godine.

Od 1995. do 2000. godine bio je član Državne dume, poslanik u Zakonodavnoj skupštini Lenjingradske oblasti 2007-2010, a od 2010. do 2012. godine Skvorcov je bio član Savjeta Federacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije