Connect with us

Vijesti

ĐUROVIĆ SAOPŠTIO: Media centar insistira na izmjeni Statuta RTCG

Published

on

Media centar ponovo predlaže i insistira na tome da Savjet nacionalnog javnog emitera RTCG prije glasanja o izboru generalnog direktora promijeni Statut i precizira situacije koje predstavljaju sukob interesa prilikom donošenja odluka, i precizira način glasanja u takvim situacijama

Nije dobro, kako je saopštio direktor Media centra Goran Đurović, da na samom početku mandata Savjet donosi odluke koje će biti pod sjenkom sumnje zbog mogućih sukoba interesa njegovih članova.

“Savjet treba u Statutu da precizira potrebnu većinu za donošenje svih odluka. Nije dobro da se bilo koja odluka, a kamo li ona o izboru generalnog direktora, donosi trećinom glasova članova/ca Savjeta, jer takve odluke ne bi imale potreban legitimitet. Podsjećamo na to da su prethodni Savjeti imali Statutom uređeno ovo pitanje na način da su sve odluke donošene većinom od pet (5) glasova od ukupno devet (9) članova/ca Savjeta”, saopštio je Đurović.

Izmjena Statuta, kako je rekao, ne bi predstavljala mijenjanje usova za izbor generalnog direktora jer se izmjene Statuta odnose na sve situcije i na sve kandidate.

“Statutom se ne mijenja nijedan uslov koji treba da ispune kandidati, već se samo precizira način donošenja odluke. Ukoliko sada Savjet ne promijeni Statut i precizira većinu za donošenje odluke, kasnije neće moći da, eventualno, promijeni odluku jer bi time narušio pravilo da se odluke o imenovanju i razrješenju donose na isti način. Media centar zabrinjava to što Savjet RTCG ignoriše našu nedavnu inicijativu i kasniju urgenciju za hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu Savjeta, a posebno čudi takav odnos četvoro predstavnika NVO sektora u Savjetu”, rekao je Đurović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije