Connect with us

Vijesti

DOGOVOR: Advokati prekinuli štrajk

Published

on

Advokatska komora Crne Gore je prihvatila Predlog protokola o izmjenama Zakona o fiskalizaciji na koji je Vlada dostavila komentar, saznaju “Vijesti” u toj organizaciji.

Prema nezvaničnim informacijama 417 advokata je glasalo za protokol, dok su 243 advokata bila protiv. Glasanje je foromalno danas završeno.

Advokati su tražili izuzeće od fiskalizacije zbog čega štrajkuju od 24. maja, a sa potpisivanjem protokola štrajk bi bio prekinut i u roku od sedam dana formirana zajednička radna grupa koja bi do kraja godine uradila izmjene zakona o fiskalizaciji.

Ključna korekcija Vlade u odgovoru na predlog protokola o saradnji za izmjene zakona o fiskalizaciji je da će pojedinačne radnje koje preduzimaju advokati u pružanju pravne pomoći biti fakturisane na osnovu punomoćja, a u skladu sa dogovorom između advokata i klijenta, dok će nadležni sud rješenja o naknadi za službene odbrane donositi na osnovu ispostavljenih troškova i ta rješenja će Sudski savjet nakon isplate dostavljati Upravi prihoda i carina.

Vladi je prihvatljiv predlog advokata da se onemogući poreskim inspektorima da tokom inspekcijskog nadzora kontrolišu spise predmeta advokatske kancelarije, već da imaju uvid isključivo u finansijsko poslovanje, kako se ne bi narušio odnos povjerenja između advokata i klijenta, kao i da poreski inspektor ne može imati ovlašćenja da zabrani rad advokatskoj kancelariji i da faktura koju izdaju advokati neće morati da sadrži podatke kojim bi se narušio odnos povjerenja advokata i klijenta i kojima bi se narušilo načelo tajnosti postupka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije