Povežite se sa nama

Vijesti

IN MEMORIAM: Kosta Čakić, novinar

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dvadesetpetog novembra u devedesetdrugoj godini preminuo je doajen jugoslovenskog i crnogorskog novinarstva Kosta Čakić.

Kosta Čakić rođen je 1930. godine na Cetinju. Skoro četiri decenije profesionalno se bavio novinarstvom. Radio je u Direkciji za informacije Vlade FNRJ, crnogorskim listovima Omladinski pokret i Pobjeda, zagrebačkom Vjesniku, a bio je dopisnik i nekoliko izdanja Vjesnikove kuće.

Kada sam 1986. postao urednik studentske radio emisije “Student ekspres” na Radiju Crne Gore, čiko Kosta je znao da me zaustavi na ulici i uporedi svoju generaciju novinara sa mojom: “Mi smo grebali po površini, vi orete”, govorio je. Bio je moj najveći podržavalac među kolegama. Njegovo poimanje novinarstva, bila je moja vodilja u karijeri.

Objavio je knjige: “Pakao nad Goricom”, “Rat na Balšića pazaru”, “Iza kulisa intervjua” i “Šta sam sve prećutao”.

Reportaže se ne pišu iz komfora vlastitog doma. One zahtijevaju da novinar mora uvijek pisati sa lica mjesta i na neki način proživjeti i sam ono o čemu piše, unoseći se u tuđe sudbine sa poštovanjem, empatijom i divljenjem… Pred vama je, dragi čitaoci, knjiga koja ima samo jednu poruku: potrudite se da budete što bolji, da stvarate dobra i plemenita djela koja prevazilaze ovovremensko i prolazno – zapisao je Kosta Čakić u predgovoru knjige, zbirke reportaža “Moji junaci – O njima s dužnim poštovanjem”

Kosta Čakić je sahranjen u krugu porodice na gradskom groblju Čepurci u Podgorici.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije