Connect with us

Vijesti

JOANIKIJE: “Na Vučjem dolu se nijesmo dijelili”

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je juče, na praznik sveštenomučenika Atinogena i povodom Bitke na Vučjem dolu, svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru

Govoreći o datumu slavne Vučedolske bitke, mitropolit je istakao da je Sveti Atinogen ukrijepio naše pretke, našega kralja, tadašnjega mladoga kneza Nikolu i njegove vojvode, junake, te su, zahvaljujući Božjoj milosti, ali i svojoj hrabrosti i umijeću i slozi, dobili tu veoma značajnu bitku nad nadmoćnijom turskom vojskom na Vučjem dolu.

Napomenuo je da je to bila jedina velika bitka kojom je lično na terenu komandovao kralj Nikola.

“Na Vučjem dolu su zajedno Crnogorci i Hercegovci odnijeli tu veliku pobjedu. Nijesu se dijelili na jedne i druge, nijesu dijelili svoje pretke, kao što mi danas to činimo. Nijesu dijelili svoj jezik, govorili su jednim istim jezikom. Nijesu dijelili svoju vjeru i svoju otadžbinu, jer su imali želju kao što je mala Crna Gora bila slobodna da se oslobodi cijelo srpstvo. To je bila misao vodilja kralja Nikole i svih naših predaka. Veliki datum i velika pobjeda”, besjedio je mitropolit crnogorsko-primorski i pojasnio da je kralj Nikola krenuo u ovaj pohod za oslobođenje Hercegovine, kao nosilac te velike ideje i pobožni vladar, prenio je Dan.

2 Comments

2 Komentara

 1. RIR

  30.07.2021. at 07:32

  GLUPI pop Joanikije -na slavnom Vučjem Dolu ,nijesu postojali Srbi u CG-Crnogorci su sami vodili bitke -nikad Srbijanci nijesu pomogli Crnogorce u borbi protiv Turaka -a na poziv Srba niti Sv.Petar niti NJegos nijesu htjeli slati pomoći protiv Turaka…

 2. Pero

  31.07.2021. at 17:39

  Po tebi je najbolje pope da se vratimo u srednji vijek. Srednji vijek je srednji vijek a sada je dvadesetprvi vijek moj pope i druga pravila važe.
  A hercegovci sada lijepo vraću Crnoj Gori na čelu sa Vesnim Bratić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije