Connect with us

Vijesti

L’ MOND: Kašćelan uhapšen po nalogu Abazovića

Published

on

Francuski dnevni list Mond u tekstu “Organizovani kriminal u srcu državnog sistema” i o hapšenju Kašćelana

Francuski dnevni list “Mond” objavio je tekst pod naslovom “Organizovani kriminal u srcu državnog sistema”, u kojem pišu o tome kako su srpske i crnogorske kriminalne grupe učestvovale u trgovini drogom, koja se iz Južne Amerike dopremala do Evrope, a sve u sprezi sa zvaničnim vlastima.

U tom tekstu navedeno je da je navodni vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan uhapšen po nalogu potpredsjednika Vlade i koordinatora svih službi bezbjednosti Dritana Abazovića.

”Mladi i hrabri Abazović otkrio je da mu je, nakon promjene vlasti, kavački klan predložio, preko bliskih saradnika čelnika šverca Branislava Mićunovića da ga upozna. Nakon njegovog odbijanja, stigla mu je poruka: ‘Vidjećemo se, ovako ili onako’”, piše u tekstu.

Posebno se ističe brutalnost međusobnih sukoba organizovanih kriminalnih grupa, koji su počeli 2014. godine, a intenzivirani 2016. nakon ubistva Aleksandra Stankovića (Saleta Mutavog).

U tekstu se posebno ističe uloga braće srpskog i crnogorskog predsjednika, Andreja Vučića u Beogradu i Aca Đukanovića u Podgorici. Citiran je i evropski diplomata koji kaže da su se “u ime geopolitike, zatvarale oči pred inkriminišućim aktivnostima Srbije i Crne Gore”, ali i da su srpske i crnogorske vlasti favorizovale “kavački klan”, čiji su članovi “održavali bliske veze s huliganima povezanim s Vučićem”.

Navodi se i da je grupa “Janičari”, kasnije preimenovana u “Principe”, konstantno jačala od dolaska Vučića na vlast, kao i da su bili angažovani tokom ceremonije njegove inauguracije, a da je predsjednikov sin Danilo redovno viđan u društvu tih huligana.

U tekstu, koji je objavljen na nekoliko strana, objašnjava se da je vezu države i te huliganske grupe održavala Dijana Hrkalović, koju je, kako piše “L’Mond”, Vučić postavio na mjesto državnog sekretara MUP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije