Connect with us

Vijesti

MEDIA CENTAR: Inspekcija rada da završi ocjenu zakonitosti imenovanja generalnog direktora

Published

on

Media centar pozvao je Inspekciju rada da dovrši započeti proces ocjene zakonitosti postupka imenovanja generalnog direktora RTCG.

Kako su naveli građani finansiraju rad RTCG i imaju pravo da znaju je li izbor generalnog direktora bio zakonit.

-Državni organi su dužni da im taj odgovor daju.

Uskoro će u nacionalnom javnom medijskom servisu biti raspisani oglasi za izbor novog direktora Televizije, Radija a i za izbor urednika prvog, drugog i statelitskog programa. Inspekcija rada treba da vrši svoju zakonom propisanu preventivnu ulogu i preduprijedi moguće greške u procesu izbora članova menadžmenta RTCG, a tako preduprijedi i moguće duge sudske postupke- navodi se u saopštenju.

Do, kažu iz Media centra, profesionalnih i slobodnih institucija se može doći jedno ukoliko se primjenjuje zakon, pa čak i kada je loš.

-Zakoni su se u perthodnih 30 godina primjenjivali samo kada je to odgovaralo onima koji su vršili vlast. Ako je došlo do neke promjene, nova vlast bi morala da pokaže da joj je stalo do poštovanja zakona. Kada je u pitanju rad RTCG, do sada je nova vlast pokazala više slabosti kojima, na žalost, pokazuje namjeru da nastavi sa partijskom kontrolom RTCG- navode oni.

Dodaju da su sa još 40 NVO tražili u januaru hitne izmjene Zakona o RTCG kako bi se, navode, onemogućio partijski uticaj na izbor članova Savjeta RTCG.

-Samo je URA pokazala interesovanje za izmjenu Zakona o RTCG, a sve ostale parlamentarne partije su ignorisale našu inicijativu. Zaključak koji se nameće je da je novoj većini u Skupštini od svih zakona koje je donio DPS jedino Zakon o RTCG po volji jer su mislili da tako mogu ostvarivati svoje partijske ciljeve preko članova Savjeta a onda i generalnog direktora. Podsjećanja radi, Zakon o RTCG je DPS donio u julu 2020. godine kako bi ozakonio svoj uticaj nad RTCG- zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije