Connect with us

Vijesti

MUP: Širenju požara doprinijela i velika količina gorivog materijala

Published

on

Usložnjavanju situacije i brzom širenju požara doprinijela je i velika količina gorivog materijala koji nije bio uklonjen od strane nadležnih službi Glavnog grada, koje je trebalo izvršiti u periodu pripreme za požarnu sezonu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova

“Crnu Goru je ovih dana zahvatio toplotni talas koji je uslovio pojačanu požarnu opasnost, što zahtijeva da se svi raspoloživi resursi sistema zaštite i spašavanja stave u povećan stepen pripravnosti. S tim u vezi, Direktorat za zaštitu i spašavanje sprovodi niz aktivnosti počevši od nadgledanja i izviđanja terena iz vazduha, do konkretnih aktivnosti koje se tiču angažovanja ljudskih i materijalnih resursa na gašenju požara koji su učestali ovih dana”, navode u saopštenju.

Požar koji je juče zahvatio brdo Gorica u Podgorici zahtijevao je, isitiču, angažovanje ne samo resursa Glavnog grada i Službe zaštite i spašavanja Podgorica, već i drugih resursa sistema zaštite i spašavanja.

“Obilaskom terena koji izvršio vršilac dužnosti generalnog direkora Miodrag Bešović sa saradnicima utvrdio je da zbog brzine širenja požara i nepovoljnih vremenskih uslova neophodno uključiti Avio-helikoptersku jedinicu MUP-a, helikoptere Vojske Crne Gore, pripadnike policije, kao i službe zaštite i spašavanja susjednih opština”, poručili su iz MUP-a.

Gašenju požara su se priključili i građani Podgorice. Koordinaciju angažovanja službi zaštite i spašavanja Cetinja, Bara, Danilovgrada i Kolašina, i helikoptera Vojske Crne Gore vršio je Direktorat za zaštitu i spašavanje.

“Ističemo da je požar koji se pojavio u prijepodnevnim časovima brzom intervencijom pripadnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada bio ugašen, a da se nakon relativno kratkog vremena ponovo razbuktao na više mjesta, što ukazuje na sumnju da je požar podmetnut, te zahtijeva brzu aktivnost organa Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave Policije na otkrivanju mogućih počinilaca”, navode u saopštenju.

Iz MUP-a apeluju na službe Glavnog grada da što prije započnu aktivnosti na košenju trave, uklanjanju grana i drugog gorivog materijala kako bi rizik od požara bio smanjen.

“Kako se i dalje nalazimo u periodu pojačanog rizika od požara, apelujemo na građane da ispolje maksimalnu odgovornost i svojim aktivnostima daju doprinos da sačuvamo šume, parkove i zelene površine”, zaključili su iz MUP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije