Connect with us

Vijesti

OD RUSA: Lažni policajci pokušali da iznude 100.000 eura?

Published

on

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv trojice Nikšićana, kao i protiv i Pljevljaka, nastanjenog u Tivtu, zbog sumnje da su od ruskog državljanina pokušali da iznude više desetina hiljada eura, piše Dan.

Oni se terete da su od sredine jula pa do 7. septembra prošle godine u Tivtu silom i prijetnjom od A.M. iznuđivali novac.

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu, a okrivljeni su tokom istrage kategorično negirali krivicu. Čak, dajući izjavu u tužilaštvu, Rus je rekao da je pisac krimi-romana i da je dio navoda prijave kao iz jedne od njegovih priča, i nije odustao od optužbi protiv četvorice okrivljenih.

Okrivljeni terete se da su nabavili lažnu ličnu kartu, navodno izdatu u Sloveniji na ime Mario Katanec, na kojoj se nalazi fotografija Rusa.

Na zahtjev Rusa, kako je navedeno u optužnici, upoznao se sa optuženim kao sa osobom koja će mu za 20.000 eura pribaviti falsifikovana dokumenta navodno izdata u Sloveniji.

Rus im je, po dogovoru, dao 10.000 dolara i dostavio osam svojih fotografija koje su oni kasnije koristili za lažna dokumenta na ime A.M.

Sredinom avgusta Rus se sastao sa dvojiciom okrivljenih u jednom lokalu u Tivtu. Okrivljeni su ga, prema tvrdnjama tužilaštva, obavijestili da su mu napravili lažna dokumenta i da treba da im preda ostatak dogovorenog novca.

Rus je to i uradio pa je okrivljenom dao 13.500 dolara.

Rus je tvrdio i da su mu 20. avgusta, osumnjičeni došli u stanuperili mu puške u glavu prijetili mu govoreći „policija”.

Lažni policajci Rusa su pitali koliko je platio dokumenta, da li je naoružan, a onda su ga i pretresli. Iz džepova su mu uzeli 200 eura, a iz torbe za laptop 11.500 dolara i 300 eura.

Novac i dokumenta su stavili pored glave Rusa kada su ga fotografisali. Govorili su mu da je ruski špijun, a onda su ga pitali koliko novca ima na računu.

Okrivljeni su mu ponovili da će ići u zatvor, navodeći da postoji način da to izbjegne, tako što će mu završiti da krivično odgovara zbog lažnih dokumenata, ukoliko im u roku od sedam do 10 dana da novac u iznosu od 100.000 eura. Tada su mu prijetili i da ne smije da napusti Crnu Goru, upozoravajući ga da su ga unijeli u bazu podataka.

Kada je A.M. pristao na ponudu sva trojica orkivljenih su napustili njegov stan. Uzeli su navedeni novac, a Mešerskija su upozorili da u dogovorenom roku preda ostatak para. Ostavili su mu lažnu ličnu kartu, a pasoš i vozačku su mu uzeli, govoreći da će mu dokumenta predati kada im da još 90.000.

Jedan okrivljeni više puta je, kako je navedeno u optužnici, kontaktirao sa A.M. podsjećajući ga da mora da im da još 90.000 eura. Oštećeni je odlučio da im ne da novac, već je o svemu obavijestio policiju.

Po dogovoru sa policajcima, A.M. je dogovorio sastanak sa okrivljenima za 7. septembar kako bi im predao novac. Kada su došli u lokal, na dogovoreno mjesto, uhapšeni su.

Okrivljeni su tokom istrage kategorično negirali krivicu, a Rus je rekao da je pisac krimi romana i da je dio navoda prijave kao iz jedne od njegovih priča ali nije odustao od optužbi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije