Povežite se sa nama

Vijesti

ODLIV SVETOSAVSKOG KADRA: Koga je sve smijenio Zdravko Krivokapić nakon 30.avgusta?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Od izbora 30. avgusta prošle godine Krivokapić je smijenio skoro sve najbliže saradnike sa kojima je tokom kampanje sarađivao. Isto tako, došlo je i do smjena direktora, nekih i bliskih saradnika Vlade, a najnovija “žrtva” ovakvih politika je direktor Uprave prihoda i carina, bivši poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović.

Cijeli proces smjena počeo je sa Željkom Savovićem, koji je ubrzo nakon stupanja na funkciju premijerovog savjetnika za unutrašnju politiku podnio ostavku. Savović nikada nije saopštio šta je uzrok njegove ostavke saopštivši samo da je premijera u pisanoj formi obavijestio o svojoj odluci.

U kuloarima se uveliko pričalo da ga Krivokapić praktično natjerao da da ostavku iako se radi o jednom od nabližih saradnika kojem je i prije formiranja vlade namijenio mjesto savjetnika.

Nakon Savovića kabinet premijera je napustio i Srećko Crnogorac koji je bio na dužnosti savjetnika mandatara za sastav nove vlade Crne Gore.

– Napuštam funkciju savjetnika, u vjeri da će narod u predstojećem periodu dobiti svoje zadovoljenje za trećinu vijeka ispunjenih propadanjem, mukom i vladavinom najgorih, da će crkva biti zaštićena kako joj po civilizacijskim normama savremenog svijeta napokon i dolikuje, a država uspravljena na noge, modernizovana i osnažena – napisao je Crnogorac tada na Fejsbuku.

Nakon Crnogorca vladu je napustila i Andrijana Đordan, šefica Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore, koju je Krivokapić doveo iz Beograda, kao lični izbor i najbliža saradnica. U javnosti se odavno govorilo o njenom odlasku, a na kraju i to da je otišla sama jer je bilo jasno da Krivokapić želi da je smijeni.

Jedan od njegovih savjetnika, politički analitičar Boško Vukićević je takođe napustio Krivokapića, zbog, kako je nekoliko puta naveo na svom Facebook profilu, brojnih nesuglasica koje je imao sa premijerom.

Nakon svađe u Patrijaršiji, Krivokapić je smijenio i generalnog sekretara Vlade Boža Milonjića. U javnosti se danima govorilo o žustroj raspravi i optužbama Milonjića na račun premijera, a sve je kulminiralo na način što je Milonjić otišao na odmor, a onda ga je sačekalo rješenje o razrješenju.

– Biti razriješen od nemoralnih znači biti moralan, biti udaljen od onih kojima riječ ne znači ništa znači biti bliži onima koji drže do obraza i riječi, biti kažnjen od onih koji su zaboravili na svoj narod i njegovu volju znači pripadati svom narodu, građanskoj Crnoj Gori i svojoj crkvi – kaže Milonjić.

Takođe, Krivokapić je smijenio i savjetnika za bezbjednost Aleksandra Novovića, na lični zahtjev., kao i savjetnicu za ekonomiju Gordanu Radović, koja je predvodila listu “Ne damo Nikšić” na nikšićkim izborima.

A onda je na red došao na ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je iznoseći stav o genocidu u Srebrenici, nakon prvih tapšanja po ramenu, i poruka podrške, došao u premijerovu nemilost. Krivokapić je parlamentu poslao na izglasavanje inicijativu za smjenu ministra izazvajući buru nezadovoljstva u Demokratskom frontu, političkom savezu na čijem čelu liste je i bio na izborima 30. avgusta.

Leposavić je smijenjen glasovima opozicije i malog dijela vladajuće većine u Skupštini Crne Gore.

Najnovija žrtva politike Vlade Zdravka Krivokapića je Aleksandar Damjanović, direktor Uprave prihoda i carina. Sve partije vladajuće većine su osudili njegovu smjenu, hvaleći ga da je jedan od najboljih kadrova h Vladi.

Ova smjena se direktno povezuje sa samovoljom ministra finansija Milojka Spajića. U prilog tome, juče smo svjedočili i prijetnjama zaposlenima u Upravi prihoda koji su peticijom stali u odbranu sada veće bivšeg direktora. Konkretno, kako navode, otkazima im je prijetio sekretar ministarstva finansija Janko Odović. Niko se još uvijek iz ministarstva nije oglašavao po ovom pitanju.

Ostalo je samo da Zdravko Krivokapić smijeni samoga sebe i da tako zatvori ovaj krug.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije