Connect with us

Vijesti

PATRIJARH SPC PORFIRIJE: “Oluju” ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti!

Published

on

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale prije toga u Hrvatskoj, kao i da ne smijemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one prije toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima – rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sabrali se da se molitveno sjetimo nebivalog po razmjerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem… – naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.

Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja – rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio riječi bivšeg patrijarha Germana – Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

On je je podsjetio na svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog iz Klepaca koji je rekao – samo ti dijete ti radi svoj posao, koje su bile upućene monstrumu lišenom svakog ljudskog lika.

Porfirije kaže da je mnogo puta bio u Dalmaciji i zavolio kao svoju braću i pravoslavne Srbe, ali i mnoge dobre Hrvate, koji su bili vjekovima upućeni jedni na druge i postajali srodnici, ali imali i sukobe i pronalazili načine da zajedno idu dalje.

Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom, ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja, a zlo je upisalo sebi još jedan dobitak. Čovjek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je iznevjeren – rekao je Porfirije.

Obraćajući se okupljenim u Busijama poručio je – danas smo se sabrali kako bi jasno rekli da ne zaboravljamo krajeve u kojima smo se majčinim mlijekom hranili, i to ne samo mi već i naši preci koji su se vjekovima rađali u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, na Baniji i u Slavoniji, po čitavoj današnjoj Hrvatskoj.

Kaže da pamtimo i Praredovića, Desnicu, Teslu, Milankovića i sve druge koji su doprinosili ne samo kulturi svog srpskog naroda već i hrvatskog i svih naroda svijeta.

Poručio je da jedino sa vjerom u Boga i sa crkvom možemo da i pored svih teškoća da damo sve od sebe u izgradnju mira i ispravljenje istorijskih nepravdi.

Ta mjerila nisu pojmljiva našem umu, ali će svakom dati po djelima njegovim, dodao je on.

Nisu nam potrebni samozvani mirotvroci kao posrednici, jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima. Pod plaštom mirotvorstva oni nam nerijetko nameću formule naših nesporazuma sa drugima, kao jezičke i zauvijek definišuće logore. Na taj način ne samo da pomažu već stvaraju nepromostive jazove i čine ih još dubljim – rekao je Porfirije.

Samo nam je potreban Hristos i mir i za taj mir molimo se dana, naglasio je patrijarh dodajući da osveta i mržnja umrtvljuju onoga ko je opsjednut njima.

Porfirije je rekao da u molitvama treba da se sjetimo i drugih nevinih žrtava bez obzira na to kojoj vjeri ili narodu pripadaju.

Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf – istakao je patrijarh.

Takođe, poručio je da u svom srcu moramo da budemo veći od počinjenog zla i da nemamo osvetničke misli.

Kako je rekao, treba da gradimo povjerenje i razumijevanje među pojedinicima i narodima i tako jevanđelskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti za svaki narod.

Učinismo danas pomen i poziv da se svim silama suprotstavimo svakom pogromu i progonu, bilo koga i bilo gdje, poručio je Porfirije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije