Povežite se sa nama

Vijesti

PRAVOSUDNI SISTEM ZAKAZAO: Ispitati propuste u slučaju Miloša Marovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Preispitivanje rada pravosudnog sistema – to očekuju u Ministarstvu pravde i advokati nakon što je javnosti obznanjeno na koji način je Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, izbjegao da ode u zatvor, iako je označen kao dio kriminalne grupe koja je budžetu opštine Budva načinila milionsku štetu. Pravnici u ovom slučaju vide brojne propuste

Nakon što je utvrđeno da je član kriminalne grupe koju je formirao njegov otac, Miloš Marović se pred odlazak u zatvor obratio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

“Osuđeni se tužilaštvu obratio molbom da mu se odgodi izvršenje kazne zatvora kako bi bio u mogućnosti da u ostavljenom roku, u skladu sa Sporazumom o priznanju krivice, vrati imovinsku korist od 385.000 eura. S tim u vezi, SDT je Osnovnom sudu u Kotoru uputilo zahtjev da se na tri mjeseca odgodi izvršenje kazne”, saopšteno je iz SDT-a.

Sud u Kotoru je za svega tri dana, usvojio zahtjev tužilaštva. Naši sagovornici smatraju da su napravljeni brojni propusti.

“Nezakonita je svakako bila i odluka suda koji je dozovlio odlaganje izvršenja. Svi znamo da je to odlaganje dalo na vremenu, da tako kažem, Milošu Maroviću da ode iz Crne Gore da dobije državljanstvo Srbije i dalji epilog svi znamo”, kaže advokat Veselin Radulović.

“Mislim da su napravljeni ozbiljni propusti. Koji su to propusti, to se mora utvrditi u zakonskoj proceduri. To moraju da urade sudski i tužilački savjet, svako u svojoj nadležnosti i da zaista utvrde, da individualizuju odgovornost u ovom konrketnom slučaju”, ističe državni sekretar u Ministastvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić.

Tim prije što je Miloš Marović iskoristio odluke nadležnih organa za bijeg iz zemlje. S druge strane, iz tužilaštva ističu da su radili sve po zakonu.

“Osuđeni je 21. 12. 2016. godine uplatio navedena sredstva na račun budžeta države Crne Gore. Dakle, u ovoj krivično-pravnoj stvari postupanje SDT-a bilo je u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, Krivičnim zakonikom i Zakonom o izvršenju kazne, jer je osuđeni u navedenom periodu bio na slobodi”, saopštila je Specijalno državno tužilaštvo.

I danas je na slobodi jer se sin Svetozara Marovića u Spuž nikada nije vratio. A iz tamošnjeg pritvora je pušten, upravo kao i njegov otac, nakon što je zaključio sporazum o priznanju krivice. I taj slučaj, ističe Radulović, doveo je u sumnju čitav postupak za koji smatra da je namjerno odugovlačen.

“Da bi Miloš Marović mogao da obezbijedi ono đto je obezbijedio, dakle prelazak u drugu državu, dobijanje državljanstva i na kraju otvaranje te mogućnosti da ovu kaznu izdržava u stanu, tzv kućnom pritvoru, jer zakonik Republike Srbije to dozovljava”, kaže advokat Radulović.

“Nakon protoka vremena i svega što se u međevremenu desilo i činjenice da Crna Gora ne može da obezbijedi izvršenje pravosnažne sudske odluke. Na to gledam kao na jedana ozbiljan problem i indikator da smo mi spremni za jednu ozbiljnu reformu i preispitivanje u dijelu funkcionisanja pravosudnog sistema, čak i za razmišljanje o kadrovskim rješenjima”, kaže Marić.

Miloš Marović više ne mora da razmišlja o jednogodišnjem zatvoru jer je 2020. godine, nastupila apsolutna zastara izvršenja te kazne.
Postavlja se pitanje, da li će zastaru kazne dočekati i šef budvanske kriminalne grupe, Svetozar Marović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije