Connect with us

Vijesti

SA SAJTA AMBASADE NIJE OTIŠAO: Božović i dalje figurira za ambasadora Srbije u Crnoj Gori

Published

on

Sa sajta ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori (Foto: screenshot)

Vladimir Božović, bivši ambasador Republike Srbije, kojeg je crnogorska Vlada 28. novembra proglasila personom non grata, još figurira na sajtu ambasade u Podgorici kao diplomatski predstavnik te zemlje u Crnoj Gori.

Da li je riječ o propustu administratora sajta, ili se za tako nešto čeka direktiva iz Beograda, nije  poznato.

Podsjećamo da je iz resora odlazećeg crnogorskog ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića saopšteno da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim jer je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Božović (Foto: screenshot)

Time je, kako je saopšteno, srpski diplomata još jednom na “najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

Prema tumačenju crnogorskog MVP, Božović je to učinio nakon “dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije”.

Dodali su i da je Božović više puta usmeno i pisanim putem upozoren na neprihvatljivost ovakvog ponašanja.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je “unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore”, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

Božović je za ambasodora Srbije u Podgorici imenovan početkom decembra prošle godine.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije