Connect with us

Vijesti

SUMNJA U PRISUSTVO PESTICIDA: Sa tržišta povučeni sladoledi snikers i tviks i voćni jogurt dukatos

Published

on

Sladoledi “snikers i “tviks, kao i voćni jogurt sa ribizlom proizvođača “Dukatos” povučeni su sa crnogorskog tržišta zbog sumnje na prisustvo pesticida etilen-oksida. A da li tog zabranjenog hemijskog jedinjenja ima u spornim proizvodima utvrdiće Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitame poslove, koja je sve serije sladoleda i spornog voćnog jogurta prije dva dana povukla sa tržišta i poslala na analizu. Naime, sladoledi “snikers”, “tviks” “bounti” i “M&M” povučeni su prvo sa hrvatskog, a juče i sa srpskog, tržišta zbog utvrđenog prisustva pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

“Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove povukla je prije dva dana sa tržišta sporne serije sladoleda, lot od ‘snikerska’ i jedan od ‘tviksa’ i to je poslato na uzorkovanje. Takođe, povukli smo i ‘dukatosov’ jogurt sa ribizlom radi pro vjere etilen-oksida”, kazala je Dnevnim novinama Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Prema njenim riječima sve ukazuje na to da je problem nedozvoljeno prisustvo pesticida etilen-oksida u aditiv smjesni, a koja se koristi i za sladolede i za voćni jogurt. Zbog toga su iz Uprave osim sporne serije pomenutih sladoleda i jogurta na analizu poslali sve serije koje su se nalazile na tržištu.

“Ukoliko se utvrdi da su sporni proizvodi ispravni, oni će biti vraćeni na tržište, a ako bude potvrđeno prisustvo etilen-oksida biće uništeni o čemu ćemo obavijesti ti javnost”, rekla je Blečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije