Connect with us

Vijesti

SRPSKI MEDIJI PODSJEĆAJU PREMIJERA: Amfilohije prokleo one koji su protiv Rusije, nije priznavao “lažnu državu Kosovo”, a novi premijer uradio sve suprotno!

Published

on

(Tekst sa portala Borba prenosimo integralno. On ne odražava stavove redakcije portala Luča)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u jučerašnjem gostovanju u magazinu “Oko” na RTS-u dotakao se njegovo odnosa sa mitropolitom Amfilohijem na kome je izjavio da je “uradio sve što je Mitropolit od njega tražio, osim par stvari koje se tiču socijalne pravde”.

Istina je, zaista, da je došlo do izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti čime se više ne ugrožava Srpska Pravoslavna Crkva, niti njeni vjernici. Očekuje se još i potpisivanje Temeljnog ugovora koji je poslat u nekoliko različitih verzija, a tekst još uvijek nije u potpunosti usaglašen.

Da li je Zdravko Krivokapić ispunio sve želje blaženopočivšeg Mitropolita?

Sjećajući se lika i djela Mitropolita crnogorsko-primorskog, možemo reći da je bio neiscrpni borac protiv svih nepravdi ovog svijeta. Naročito je svoj ovozemaljski život posvetio borbi za Kosmet i za vjekovno srpsko stradanje na njemu. 90-ih godina je Mitropolit bio jedan od rijetkih ko je imao dovoljno hrabrosti da usred ratnih nemira pođe na Kosmet da sahranjuje stradalne borce.

Ali, da li je onda Zdravko Krivokapić i njegova Vlada bila ta koja je promijenila spoljnu politiku Crne Gore a koja je vezana za Kosmet, i ispoštovalatu vjekovnu Mitropolitovu borbu?

Kosovo – Otvorena rana Crne Gore

Svjesni smo, da što se Kosmeta tiče, nije moglo doći do promjene spoljne politike Crne Gore bez usaglašavanja sve tri pobjedničke koalicije, a Dritan Abazović, kao albanski političar, nikad ne bi pokrenuo tu temu u Parlamentu. Izričito se i tražilo od predstavnika Demokratskog Fronta i ostalih konstituenata koalicije Za Budućnost Crne Gore da ovo pitanje ni po koju cijenu ne pokreću u crnogorskom Parlamentu, što su oni i prihvatili.

Ali da li to onda treba da znači da svakim potezom mi ponovo priznajemo Kosovo i sipamo so na ranu našem narodu i u Crnoj Gori i u Srbiji?

Tako je Vlada Crne Gore poslala vakcine Kosovu (koje je prethodno nama poslala Srbija), dovode se investitori sa “lažne države Kosovo”, zovu se njihovi predstavnici na svečanosti, čestitaju se izbori predsjednika Skupštine, i brojne druge stvari. Ovim i ovakvim potezima se direktno stavlja prst u oko svakom Srbinu na ovim prostorima.

Sankcije Rusiji

Na protestu Demokratskog Fronta iz 2015. godine, blaženopočivši Mitropolit je podsjetio i na riječi svetog Petra cetinjskog (iako mu mnogi stavljaju na teret da su to u stvari njegove riječi).

“Ko bio protiv jednovjerne, jednokrvne, jednojezične Rusije, dabogda živo meso od njega otpadalo – proklet bio tri puta i tri hiljade puta”

Ove riječi do dana današnjeg odzvanjaju Crnom Gorom kao vječiti podsjetnik ko je crnogorskom narodu bio prijatelj kada je to njemu zaista bilo potrebno.

Ali očigledno da Zdravko Krivokapić kao i njegova Vlada ne žele da se poslušaju pouke mitropolita Amfilohija, već nastavljaju praksu kriminogene DPS vlasti i Rusiji produžavaju sankcije.

Neispunjene zakletve

I tako, premijer Zdravko Krivokapić se juče javno pohvalio da je ispunio sve što je Mitropolit tražio od njega. Sumnjamo da je samo bilo pitanje izmjena i dopuna o slobodi vjeroispovjesti. Dobro bi bilo da se premijer podsjeti ovih govora blaženopočivšeg Mitropolita. Možda će tad promijeniti svoj spoljnopolitički kurs.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije