Connect with us

Vijesti

UOČI SAMITA: Đukanović u Glazgovu razgovarao sa brojnim svjetskim liderima

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trenutno je u Glazgovu na Samitu svjetskih lidera, koji se održava u okviru 26. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimi (COP26), a kako su saopštili iz njegovog Kabineta, on se uoči početka Samita pozdravio sa mnogim učesnicima iz regiona i iz svijeta.

Đukanović je kratko razgovarao sa predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, premijerom Španije Pedrom Sančezom, premijerom Kanade Džastinom Trudoom, britanskom ministarkom za Evropu i Ameriku u Forin Ofisu Vendi Morton, Albertom princom od Monaka, predsjednikom Mongolije Kurelsukhom Ukhnom, predsjednicom EBRD-a Odil Reno-Baso..

Kako je ranije najavljeno iz njegovog kabineta, Đukanović će danas govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera, a biće i gost na prijemu koji kao domaćin Samita priređuje britanski premijer Boris Džonson.

Drugog dana boravka u Glazgovu, on će na poziv predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednice EK Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa EU i SAD „Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana“.

Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime.

Na marginama Samita, Đukanović će imati bilateralne kontakte uobičajene za međunarodne skupove na visokom nivou. Na inicijativu Jermenije i San Marina, imaće odvojene susrete sa predsjednikom Sarkisianom i kapetanima regentima Simoncinijem i Musonijem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije