Povežite se sa nama

Društvo

VJERUJU DA ĆE PRISTATI: Sve nade u Đukanovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poznati podgorički advokat, bivši sudija Borivoje Đukanović, zamoljen je od predstavnika parlamentarne većine da zamijeni kolegu advokata Nikolu Bulatovića i umjesto njega popuni Tužilački savjet kako bi se rad ovog tijela konačno odblokirao, ali, prema saznanjima Pobjede, on se još nije izjasnio i to će učiniti u narednih nekoliko dana.

Izvor blizak Đukanoviću kazao je našim novinama da ne zna zašto on „još vaga“, ali da će vrlo brzo odgovoriti političarima da li prihvata njihovu ponudu.

Izbor članova Tužilačkog savjeta blokirale su ljetos Demokrate, kategorično odbijajući da u ovo tijelo uđe Bulatović, za koga su lobirali iz Demokratskog fronta. Demokrate su svoj stav pravdale tvrdnjama da žele depolitizovan Savjet, iako je svaki član ovog tijela izabran političkom voljom parlamentarne većine, a i Đukanovića su zvali političari da u ovom tijelu zamijeni Bulatovića.

Prije nekoliko dana poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica najavio je prije nekoliko dana da će na tekućoj sjednici Skupštine biti kompletiran Tužilački savjet, ali nije precizirao što su dogovorili sa DF-om, s obzirom na to da se najmanja članica parlamentarne većine – Ura – nije miješala.

Povodom Tužilačkog savjeta oglasio se i lider Demokrata, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić koji je rekao da je uvjeren da će do kraja decembra biti kompletirano ovo tijelo.

Na konkurs za članove Savjeta iz reda uglednih pravnika, za koje ima četiri mjesta, jer peto pripada uglednom pravniku kojeg delegira NVO sektor, prijavilo se 16 kandidata, od kojih čak 15 advokata.

Parlamentarna većina još ljetos se saglasila da će podržati advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića i Filipa Jovovića, dok su Demokrate odbile da stanu iza kandidature advokata Bulatovića, zbog njegovih veza sa DF-om, odnosno zato što je on bio branilac jednog od lidera ovog političkog saveza Andrije Mandića.

Tužilački savjet, nakon konstituisanja, će konstatovati prestanak dužnosti Draženu Buriću koji je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a kako kažu izvori Pobjede, parlamentarna većina još pregovara sa poželjnim kandidatima i za tu poziciju.

Izmijenjenim Zakonom o državnom tužilaštvu precizirano je da Tužilački savjet ima 11 članova, od kojih je pet iz tužilačke organizacije, a vrhovni držvani tužilac po funkciji je i predsjednik tog tijela. Od preostalih šest mjesta – pet popunjavaju ugledni pravnici, a jedno je namijenjeno predstavniku Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Parlamentarna većina ljetos se usaglasila da ugledni pravnik kojeg predlaže NVO sektor u Tužilačkom savjetu bude kandidat kojeg je protežirala Ura – Stevo Muk, ali ni on još formalno nije izabran. Ura ima još jednog svog čovjeka u Savjetu – državnog sekretara Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Borisa Marića.

Konferencija državnih tužilaca za članove ovog tijela ljetos je izabrala Đurđinu Ninu Ivanović, Sanju Jovićević, Tatjanu Begović i Nikolu Samardžića, dok je vrhovni tužilac po funkciji član i predsjednik ovog tijela.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić početkom avgusta proglasio je krnji, šestočlani Tužilački savjet.

Venecijanska komisija imala je brojne primjedbe na izmjene tužilačkog zakona, kojima je nova crnogorska vlast tužilaštvo upodobila svojim interesima, ali oni nijesu uvažili nijednu preporuku ovog stručnog tijela Savjeta Evrope.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije