Connect with us

Društvo

VLADA I DRUŠTVENE MREŽE: Neukost, nesnalaženje, amaterizam

Published

on

Nova Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, sudeći po objavama  na društvenim mrežama, ima dva velika problema: nedostatak zanimljivih i bitnih aktivnosti, kao i potpuni amaterizam u vođenju odnosa sa javnošću.

Ovo prvo potvrđuje sajt Vlade Crne Gore, na kojem su udarne vijesti čestitke nekim crnogorskim  opštinama povodom njihovih praznika, te telegram saučešća Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Posušju, gdje je osam mladih ljudi izgubilo živote u novogodišnjoj noći.

Zato je PR tim premijera Krivokapića odlučio da preko FB “obilježava značajne datume” i dostignuća nove Vlade.

Juče je na ovu društvenu mrežu, kako bi se “podsjetili prve zvanične posjete premijera”, a druge nije u međuvremenu ni bilo, ponovo postavljen snimak sa Krivokapićeve posjete Briselu od 15. decembra prošle godine, nakon susreta sa  predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom!

Jučerašnja objava Vlade na FB

Danas, pak, podsjeća se da je Krivokapić prije tačno mjesec dana položio zakletvu u Skupštini Crne Gore!

Riječ je o potpuno nepoznatoj praksi u vođenju odnosa sa javnošću jedne Vlade. Prva objava, podsjećanje na posjetu Briselu, čak nema nikakav povod, dok se sa drugom postavlja pitanje – koji će biti ritam podsjećanja na “istorijske” događaje, kao što je davanje zakletve? Hoće li nas na ovo podsjetiti na svakih mjesec dana, ili na pola godine, godinu…?

Kao što jedan komentator primijeti: “Izvinjavam se, mislio sam da sam na stranici  Iraq Government!”

Ovakve objave postale su platforma za zabavu “puka”, koji ne štedi riječi ni mašte da se poruga premijeru, a ni uvreda među neistomišljenicima ne fali.

Kako su pratioci primijetili, ovoga puta je izrezan dio iz Brisela gdje premijer skida zaštitnu masku preko glave, što je bio detalj koji je mnogima pao za oči.

Komentari ispod postova pokazuju da se niko njima ne bavi, tako da je Vladin FB profil postao poprište najprizemnijih prepucavanja, gluposti, uvreda po svim osnovama, pa čak i psovki.

Neadekvatan sadržaj – neprimjereni komentari.

Citiramo neke na samo ove dvije posljednje objave:

“Al si duhovit u usta ti se počkem.”  “Poljubi ga u guzicu, njemu je lakše, a ni vama nije teško, navika je čudo.” “Tu aždaju treba naprcat da na krilima odleti na Mars.” “Dajte mu malo loze, bolje bi lamprdao”. “Šesan li je mili bože, koja elegancija, koja gracioznost..”

„Đe tebe poplava izbači baš u Crnu Goru, da ne gledamo ovu tvoju odvratnu facu“.

Na opasku jednog poznatog FB bota, sa ženskim likom, koji kaže „veliko poštovanje predsjedniče“, drugi komentator pita: „Predsjednik čega, odjeljenja za pomahnitale klerofašiste?“ dok ga drugi dopunjuje da je riječ o predsjedniku neuropsihijatrije!?

„Nema dovoljno aktivnosti? Pa rezimiramo posjetu?“ Komentar je jednog pratioca profila na ponovljenu vijest od prije mjesec dana.

„Nijesi vrijedan stanut pored, a ne pred sveti barjak CRNOGORSKI; ovo ti je poruka od tvojih bratstvenika“

„Ništa bez flaše!“

Neko se zadovoljio da umjesto komentara, stavi crtež magareta. Drugi, da upozori na „udbaše“ po mrežama: „Udbaši podižu tenzije preko drušzveniih mreža, preko lažnih fb profila. Tražimo hitnu reakciju Vlade!“

„Samo da mu ne daju alkohol nikakav i da ne celiva i ljubi ništa i baulja okolo. Sve ostalo je dobro i na nivou!“

Onaj ko ovako zamišlja odnose sa javnošću, nije za njihovo vođenje ni u nekoj mjesnoj zajednici. Očigledno je da nova vlast ne shvata da je PR ozbiljan posao, koji moraju obavljati profesionalci, obučeni za to. Ovaj nemušti pokušaj da se pravi mali kult ličnosti od osobe koja, istini za volju, nema lične harizme niti autoriteta da postane i sjenka takvoga kulta, smiješan je i krajnje neuvjerljiv.

O administriranju komentara da se i ne govori. Jednostavno je nedopustivo da se na profilu Vlade jedne države nađu bilo kakve uvrede i na bilo čiji račun, uključujući i premijera. To ne smije postati ni platforma za liječenje nacionalnih i vjerskih frustracija, kakva je postao ovaj profil od ustoličenja nove vlasti.

A o tome da članovi Vlade sa medijima komuniciraju isključivo preko Twittera, kao mali trampovi, posebna je priča.

Neukost, nesnalaženje i amaterizam tri su ključne osobine kojima se može ocijeniti dosadašnji rad Vlade u odnosima sa javnošću.

B.M.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije