Povežite se sa nama

Društvo

Vlahović: Kurtoazni pozdrav Abazovića sa papom na „generalnoj audijenciji“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ne ide se u „radnu posjetu Vatikanu“, jer je Vatikan grad, već se ide, ako i kad se zaista ide, u radnu ili zvaničnu posjetu državi koja se zove Sveta Stolica, kaže za Pobjedu Vlahović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da se juče sastao sa papom Franjom u Vatikanu.

Iz kabineta vicepremijera su objavili da je papa Franjo po završetku ceremonije sišao sa govornice kako bi pozdravio goste, te da je tada i „kratko porazgovarao sa potpredsjednikom Vlade Abazovićem“.

,,KO JE ONO PORED ABAZOVIĆA“

– Tokom razgovora, Abazović ga je pozvao da posjeti Crnu Goru i da na taj način ispuni amanet Emilija Ognjanovića, njegovog duhovnog oca iz Argentine, koji je porijeklom bio Crnogorac – saopštili su.

Papa mu je, kako su kazali, odgovorio da je zbog Ognjanovića i on Crnogorac, a, nakon tog kratkog razgovora vicepremijeru i članovima kabineta „uručio je skromni poklon“.

Iz kabineta vicepremijera, kako je Pobjeda i juče pisala, nijesu pojasnili da li Abazović boravi u „radnoj posjeti Vatikanu“ , kako je prvobitno najavljeno u njihovom saopštenju, ili je pozvan od zvaničnika Svete stolice.

Redakcija našeg lista je to itala portparola potpredsjednika Vlade, ali nije bilo odgovora, već su nam samo ponovili prekjučerašnje neprecizno saopštenje.

POSJETA VATIKANU ILI SVETOJ STOLICI

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore i bivši ambasador naše države pri Svetoj Stolici Miodrag Vlahović ističe da ga je zaintrigirao naslov tog saopštenja kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, pa se, kako kaže, „raspitao kod prijatelja u Rimu o čemu se radi“, a javili su mu i „iz MVP CG određene detalje o tome“.

– Ne ide se u „radnu posjetu Vatikanu“, jer je Vatikan grad, već se ide, ako i kad se zaista ide, u radnu ili zvaničnu posjetu državi koja se zove Sveta Stolica – kaže za Pobjedu Vlahović.

U „posjetu Vatikanu“, kako je naveo, može se poći u obilazak vatikanskih muzeja, vrtova, na primjer, ali i tu uz izvjesnu pripremu i proceduru.

U radnu ili zvaničnu posjetu Svetoj Stolici, naglašava Vlahović, može se otići uz najave, dogovore i pripreme sa zemljom prijema i, naravno, uz učešće MVP CG i naše ambasade pri Svetoj Stolici i, ako je potrebno, i uz informisanje i podršku Nuncijature (još uvijek sa sjedištem u Sarajevu, BiH).

– Gospodin Abazović je ovu posjetu spremio preko izvjesnog lobiste iz Albanije (g. Mentor Nazarko), s tim da, kako mi je kazano, neće biti susreta sa zvaničnicima u Svetoj Stolici, već je predviđen kurtoazni pozdrav sa papom, prilikom njegovog „generalnog prijema“ (audienza generale), na Trgu Sv. Petra, ili u sali/auli Pavla VI, koji se organizuje srijedom – kaže nekadašnji ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici. Tako se, na kraju, i dogodilo.

ISTINE I SPINOVANJA

Vlahović je kazao i da je susret u Zajednici Sant Eđidio, čije je sjedište van zidina Vatikana, takođe bio najavljen, ali je potvrđen tek juče, u srijedu.

Vlahović je napomenuo da će to biti korisno za Abazovića, jer „može čuti što je i kako je rađeno u prethodnom mandatu, a i to da li se išta radi sa tom adresom – poslije promjene vlasti u našoj zemlji“.

– Ne znam zbog čega kabinet gospodina Abazovića najavljuje i objavljuje ovakve stvari i zašto se sve to radi na jedan neregularan način, uz korišćenje termina i izraza koji ne odgovaraju prirodi posjete, tj. putovanja. Mislim, inače, da je svakako dobro što gospodin Abazović putuje u Rim. „Na te strane“ može da sretne iskusne i obrazovane ljude i da čuje korisne savjete, što mu može dobro doći – kaže iskusni crnogorski diplomata.

Prema njegovim riječima, drugo je pitanje zašto, zapravo, potpredsjednik Vlade Crne Gore na ovaj način priprema posjete i zašto objavljuje netačne informacije i zašto daje nekorektne najave.

– Od toga je još i gore ono što se odnosi na situaciju da MVP CG i naša diplomatsko-konzularna predstavništva posljednja saznaju za diplomatske ekskurzije g. Abazovića. To daje vrlo lošu sliku „nove diplomatije“ Crne Gore, ne samo u našim očima, već i kod naših partnera i prijatelja na važnim diplomatskim adresama, kakva je, svakako, i Sveta Stolica – zaključuje Vlahović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije