Connect with us

Društvo

VUČINIĆ: Jučerašnje Vladino poništenje odluke o ustupanju zemljišta CPC – kvinsliški i očajnički akt

Published

on

Vučinić (FOTO: AntenaM)

Stevo Vučinić, potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve kaže da jučerašnja Vladina odluka da Glavni grad ne može da ustupi zemljište CPC nije iznenađujuća, te da je riječ o “aktu kvinsliškog karaktera, očajničkom i bez pravnih posljedica”.

On smatra da je to po svojoj suštini okupacioni potez, da se prema njemu tako treba i ravnati, jer ide u korist beogradskih velikodržavnih interesa i pretenzija.

Vučinić je jedino zapanjen lakoćom i brzinom kojima su izmjene bile pripremljene. On smatra da je napadnut ustavni poredak zemlje, da su prekršene temeljne ustavne norme koje svima, pa i Crnogorcima, garantuju jednakost pred zakonom, ali i nepovredivost državne teritorije.

Ovim se, dodaje on, želi najdirektnije ugroziti crnogorski identitet u skladu sa asimilatorskom politikom velikosrpskog projekta.

Vučinić, koji je direktno pregovarao sa bivšom Vladom i Glavnim gradom oko zemljišta za izgradnju vjerskog objekta CPC u Podgorici, očekuje da će sad biti angažovani advokati Srpske crkve, Srbije i Vlade, ističući da će spor “vjerovatno završiti na Ustavnom sudu”.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da stavi van snage saglasnost koju je prethodna Vlada dala Glavnom gradu o prenosu prava svojine CPC na građevinskom zemljištu u zahvatu DUP-a “Nova Varoš 2” u Podgorici.

Komentarišući najavljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, on je kazao da je riječ o  direktnom i frontalnom napadu na građanski karakter države, uperenim protiv crnogorskih nacionalnih interesa i same države kao cilja koji treba eliminisati u korist Srbije.

On ističe da se tim izmjenama temelje pravni osnovi da se “Crnogorcima odrekne pravo na kulturnu baštinu”.

“Domicilna Crnogorska pravoslavna crkva se eliminiše s javne i duhovne scene, da se 50 kvadratnih kilometara teritorije sa 650 crkava i 60 manastira upiše u vlasništvo Srbije, Srpskoj crkvi predaju u ruke duhovni instrumenti za vršenje prozelitizama i u konačnome – to je napad na identitet prostora i pravoslavnoga naroda”, navodi Vučinić.

On ističe da je teško pretpostaviti konačan ishod, jer su, kako napominje, dosadašnje, ”ratne operacije protiv Crnogorske crkve pokazale svu svetosavsku perfidiju i brutalnost”.

Vučinić ne može predijteti dalji tok događaja,

“Ne sumnjam da će se, posebno u ovome slučaju, raskošno očitovati, uključujući sve moguće političke i druge pritiske na aktere odlučivanja da donesu odluku u korist Srbije. Veliki je ulog u igri, i treba se nadati svemu. Ali svi koji budu o tome odlučivali treba da znaju da će to pitanje opterećivati crnogorsku političku scenu dok se ne riješi status Crnogorske crkve kao domicilne i sva pokretna i nepokretna crkvena imovina ne uzakoni na crnogorsku državu, pa makar to trajalo do sudnjega dana. Neka se niko ne nada da će to Crnogorci mirno posmatrat i da će dozvoliti da budu beogradski robovi i crkveni kmetovi”, navodi Vučinić.

“Bilo bi mudro i premudro da o ovome povedu računa svi koji odlučuju o sudbini ove zemlje. Apelujem i da imaju u vidu da je do sada zbog miješanja Srbije zemlja tri puta tonula u zlo i nesreću, 1918, 1941. i 1989. godine. Sva tri puta je instrumentalizovala  Crnogorce da se bore protiv sebe i svojih za njene interese, i sva tri puta je bila poražena. Ljudi i braćo, ne radite to po četvrti put, ne radite to za tuđe interese, ne lišavajte Crnogorce elementarnih ljudskih prava jer se to neće dobro završit”, poručio je Vučinić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije