Connect with us

Društvo

VUKOVIĆ: Pružamo ruku svakome ko želi građansku i multietničku Crnu Goru

Published

on

Pružamo ruku svima onima koji sa nama žele da grade Crnu Goru, jednu jedinu koju imamo, građansku, multietničku i evropsku, ali isto tako, pružamo stisnutu pesnicu, kao 1941. svima onima koji pokušavaju da prekrajaju slavnu crnogorsku istoriju, rekao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Kako navode iz PG Biroa, povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je donijeta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma, Vuković je zajedno sa Đorđem Suhihom, predsjednikom Skupštine Glavnog grada, i Borivojem Banovićem, predsjednikom UBNOR-a i antifašista Podgorice, položio vijenac na spomenik na Ravnom lazu u Piperima.

Vuković je istakao da je ta generacija Crnogoraca ostavila tekovine slobodarstva koje i danas moramo braniti.

“Baš na ovom mjestu donijeta je odluka o podizanju prvog opštenarodnog ustanka u tada porobljenoj Evropi. Par dana kasnije, Crnogorci su se masovno digli na oružje čineći tako najslavnije djelo naše milenijumske istorije. Ta generacija Crnogoraca nas je učinila ponosnim za sva vremena. Na našoj generaciji je da sačuvamo tekovine njihove slavne borbe za sva vremena”, istakao je Vuković.

Podsjećaju, nakon što je u maju prošle godine polomljena spomen ploču koja se nalazi na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog narodnog ustanka 1941. godine, Glavni grad je pokrenuo inicijativu o obnovi istog i u saradnji sa nadležnim državnim organima postavljanja je nova spomen ploče sa imenima organizatora ustanka.

“Pokušava se baciti sjenka, na slavni 13. jul i na Narodnooslobodilačku borbu, pokušavaju se izjednačiti oni koji su se borili za slobodu svog naroda i oni koji su služili okupatoru. Sa ovog mjesta želim da im poručim da pružamo ruku svima onima koji sa nama žele da grade Crnu Goru, jednu jedinu koju imamo, građansku, multietničku i evropsku. Ali isto tako pružamo stisnutu pesnicu, kao 1941. godine svima onima koji pokušavaju da prekrajaju slavnu crnogorsku istoriju”, istakao je Vuković.

Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović podsjeća da su na današnji dan prije 80 godina Crnogorci donijeli svetu odluku.

“Dragi prijatelji, dobrodošli u Podgoricu, dodošli u Pipere, mjesto na kojem se sloboda uvijek pisala velikim slovom. Dobrodošli da se prisjetimo svijetlog datuma crnogorske istorije. Na današnji dan prije 80 godina Crnogorci su donijeli svetu odluku da Crna Gora u boj kreće protiv fašizma, a kasnije i protiv domaćih izdajnika”, istakao je Đurović.

Potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Slobodan Simović ističe da je sjećanje oblik pravde, a zaborav najveće zlo.

“Istorija nije vjerovanje, istorija je provjeravanje i kritičko čitanje pređenog puta. Ona je borba između kulture sjećanja i kulture zaborava. U tom smislu, sjećanje je oblik pravde, a zaborav je najveće zlo. Kad zaboravimo na žrtve, mi ih drugi put sahranjujemo”, zaključio je Simović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije