Connect with us

Društvo

ZA DVIJE SEDMICE: U Beogradu biraju crnogorsko-primorskog mitropolita

Published

on

Foto: SPC

Arhijerejski sabor SPC počinje u Beogradu 23. ili 24. maja – objavio je danas „Tajnug”, pozivajući se na potvrdu te informacije iz tamošnje Patrijaršije.

Navodi se, zasad poluslužbeno, da će biti birani arhijereji za upražnjene katedre, a jedna od njih je i katedra Crkve Srbije na Cetinju.

Novina je da „Tanjug” najavljuje da će tema Sabora biti – i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore.

Porfirije Perić je u aprilu tvrdio da je sve usaglašeno i da će doći u Crnu Goru radi potpisivanja ugovora „odmah poslije Vaskršnjih praznika”.

Zdravko Krivokapić je međutim saopštio da su dvije odredbe verzije ugovora koja im je dostavljena iz Sinoda SPC nezakonite i da bi najbolje bilo da se prvo izabere mitropolit crnogorsko-primorski, pa tek onda potpiše ugovor.

Koalicioni partner u Krivokapićevoj vladi – URA, još 25. aprila saopštava da „premijer ne treba da slijedi primjer bivše vlasti već da pokaže širinu”.

„Krivokapić treba da objelodani Temeljni ugovor prije potpisivanja”, naveli su iz URA.

Ugovor nije objavljen.

Ranije danas srpski vjerski analitičar Draško Đenović je kazao da nije siguran izbor Joanikija Mićovića za mitropolita.

Tvrdi kako Mićović nije bio „na liniji“ Aleksandra Vučića i da zimus episkop budimljansko-nikšićki i v.d. mitropolita crnogorsko-primorskoga nije podržao nijednoga od trojice „državnih kandidata za izbor patrijarha”.

„Postoji ne mala mogućnost da Joanikije ne bude izabran za mitropolita“, rekao je Đenović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije