Connect with us

Društvo

ŽALBE PACIJENATA: Fale injekcije protiv zgrušavanja krvi

Published

on

Pacijenti kojima su potrebne injekcije za sprečavanje zgrušavanja krvi (koagulacija) juče nijesu mogli da prime terapiju u domovima zdravlja jer su potrošene zalihe ampula koje stižu iz apotekarske ustanove Montefarm, piše Dan.

Podgoričanka M.M., koja se obratila Danu, ističe da joj je specijalista propisao da prima sedam dana dva puta dnevno injekcije zbog bolova u nogama i proširenih vena, ali da je samo prvi dan patronaža dolazila i davala joj terapiju, dok za juče nije imala ampule.

Objašnjava da su joj u Domu zdravlja Podgorica rekli da su potrošene količine tih ampula jer iz „Montefarma“ stiže nedovoljna količina. Ona kaže da je primorana da nabavlja injekcije o svom trošku i da se osoblje pravda da je razlog nestašice injekcija veliki broj zahtjeva pacijenata koji su preležali infekcije virusa korona.

Iz Doma zdravlja Podgorica Danu je saopšteno da su količine koje su dobili od Montefarma upotrijebljene, a danas očekuju da dobiju nove.

“Sjutra ćemo znati koliko smo dobili tih ljekova. Mi dobijamo dva puta nedjeljno ljekove iz Montefarma. Kada nam pošalju ljekove, mi ih imamo na stanju u centralnoj apoteci. Uvijek se može desiti da jedan dan ili poslije podne ostanemo bez nekog lijeka, ali pacijentima to naglasimo i već narednog dana nabavimo. I obavijestimo ih da dođu za svoju terapiju”, ističu iz PR službe te ustanove.

Iz Montefarma je Danu saopšteno da tenderske nabavke nijesu sprovedene početkom godine zbog doskorašnjeg jednomjesečnog budžetskog finansiranja, pa se nakon usvajanja budžeta pristupilo njihovoj proceduri u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Javnost je već odavno upoznata sa činjenicom da su oboljeli od kovida-19 vrlo često kao posledica imali poremećaj koagulacije krvi. Svjedoci smo da je njihov broj krajem prethodne i početkom ove godine bio na visokom nivou, stoga je i potrošnja antikoagulanasa dostigla maksimum, do sada nezabilježen u našem zdravstvu”, navode iz Montefarma.

Podsjećaju da je Montefarm snabdijevao sve javne zdravstvene ustanove ampuliranim antiokoagulansima od tri proizvođača.

“I to ampulama: Clexan (u jačinama 2000i.j, 4000i.j, 6000i.j. 8000i.j), zatim Fraxiparin (2850i.j, 3800i.j. 5700i.j) i Fragmin (2500i.j,5000i.j). Za prvih šest mjeseci tekuće godine, iz našeg skladišta je isporučeno preko 542 000 ampula navedenih ljekova tako da je njihova isporuka bila uglavnom kontinuirana”, ističu iz Montefarma.

Takođe naglašavaju da su količine bile ograničene i uslovljene samim proizvođačima zbog izuzetno velike potražnje na teritoriji cijele Evrope.

“Svi domovi zdravlja na teritoriji Podgorice, a i u ostalim opštinama, redovno dobijaju antikoagulanse. U slučaju da na nekom od punktova trenutno nedostaje pojedinih jačina, ono što „Montefarm“, u ovom trenutku može potvrditi jeste da će zalihe u Podgorici biti danas (9.7.2021) dopunjene redovnom isporukom i u skladu sa raspoloživim jačinama i količinama”, kažu iz Montefarma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije