Connect with us

Zdravlje

DONACIJA: Obezbijeđena oprema za zdravstvene institucije na sjeveru

Published

on

Foto: Dom zdravlja Rožaje

Domovima zdravlja u Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Rožajama uručena je nova medicinska oprema, vrijedna oko 87 hiljada EUR, koja je obezbijeđena u okviru Programa prekogranične saradnje, a projekat finansira Evropska unija (EU).

Nikšićka nevladina organizacija (NVO) Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro, koja sprovodi taj projekat u Crnoj Gori, saopštila je da su zdravstvene ustanove dobile ultrazvučne aparate, sonde, kolposkope, medicinske instrumente, prateću opremu i potrošni materijal.

Oprema je nabavljena u okviru projekta Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja /CARES-Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector/, čiji unapređenje kvaliteta usluga u tom sektoru i informisanje stanovništva o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja.

„Pored nabavke opreme, organizovani su preventivni pregledi dojki i ginekološki pregledi za žene iz tih opština, kao i kampanja informisanja o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, sa naglaskom na prevenciju karcinoma dojke i grlića materice“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u okviru projekta održana i prekogranična konferencija o Unapređivanju reproduktivnog zdravlja.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore – Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

Projekat se završava krajem godine, a u Crnoj Gori se sprovodi u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Petnjici, Plavu, Kolašinu, Mojkovcu i Rožajama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije