Connect with us

Društvo

ŽELJKO VUŠUROVIĆ: Kada ste bili iskreni?

Published

on

Vušurović

Obraćanje Željka Vušurovića, dramskog pisca sa Cetinja, trojici bivših članova LSCG prenosimo integralno:

LSCG je 1998. godine donio Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine. U tekstu Rezolucije, crnogorski liberali konstatuju istorijsku činjenicu da je srpska vojska okupirala Crnu Goru 1918. godine. Zbog toga su odlučili da će se zalagati za „davanje pune podrške institucionalnom i svakom drugom obliku jačanja obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve“. Takođe, LSCG se ovom Rezolucijom „zalaže za vraćanje imovine CPC“. Nažalost, Rezolucija LSCG je u crnogorskom parlamentu odbijena od strane DPS-a i SNP-a.

Džemal Perović je bio predsjednik Konferencije LSCG i podržao je ovu Rezoluciju LSCG 1998. godine. Međutim, u autorskom tekstu objavljenom 23.1.2020. godine u listu „Dan“, Džemal Perović je podržao litije okupatorske Srpske pravoslavne crkve, kojima je ratni huškač Amfilohije Radović branio ukradenu imovinu CPC. Nešto malo prije ovakvog stava, Džemal Perović je bio poznat kao jedan od vođa pokreta „Odupri se“ i kao „Liberal koji se nije prodao Milu Đukanoviću“.

Umjesto da ostane vjeran mišljenju koje je imao 1998. godine i u tekstu saopšti okupatorskoj SPC da ne može braniti ukradenu imovinu i da mora priznati autokefalnost CPC, Džemal Perović na litije i politiku SPC gleda blagonaklono: „Opasnost predstavlja i pogrešna teza da su građani na litijama SAMO zbog religioznih osjećanja, samo zbog zakona. Velika je sličnost između protesta „Odupri se“ i litija. I zakon i koverta su samo povod. Siguran sam da se radi o dubokom osjećaju obespravljenosti, bilo koje vrste“.

Veliki liberal Džemal Perović ovom rečenicom dolazi na istu talasnu dužinu Amfilohija Radovića, Gojka Perovića, Velibora Džomića i Zdravka Krivokapića, jer su i oni tvrdili i tvrde da je SPC – obespravljena, iako od 1918. godine ta velikosrpska institucija drži okupiranu imovinu države Crne Gore i CPC.

Džemal Perović u tom istom tekstu nije rekao ni riječ o ljudskim pravima vjernika i poštovalaca ugrožene i obespravljene Crnogorske pravoslavne crkve, iako je podržao Rezoluciju LSCG. Na koji se to način boriš za „vraćanje imovine CPC“ i „jačaš obnovljenu CPC“, ako 2020. godine daješ podršku litijama okupatorske crkve i govoriš da je SPC „obespravljena“, iako u tom trenutku ona raspolaže sa svom imovinom države Crne Gore i CPC?

Hvalio je preko društvenih mreža Džemal Perović i svještenika SPC Gojka Perovića, govoreći da „odiše civilizovanošću i iskrenošću“. Koliko je civilizovano, Džemale, kada se Gojko Perović fotografiše pored slike Draže Mihajlovića? Koliko je civilizovano kada govori i podržava stav da su Crnogorci izmišljena nacija i da je crnogorska istorija – srpska istorija? Koliko je civilizovano kada svještenik Perović ne smije pisnuti na Amfilohijevo dodjeljivanje ordena ratnom zločincu Vojislavu Šešelju? A koliko je iskren Gojko Perović, viđeli smo kad naređuje snimatelju SPC da prekine direktan prenos i time obmane javnost da tokom crkvenih obreda ne krši mjere nadležnih zdravstvenih organa u doba pandemije.

Ćuti Džemal, a ima’ je kad od decembra 2019. godine reći Srpskoj pravoslavnoj crkvi ko su, kakvi su i čija je imovina koju su okupirali. Istina je da nikada nije bio „Milov liberal“, ali me danas jako podsjeća na ove „Amfilohijeve liberale“ iz URE. U pitanju je nevjerovatna vrsta konvertitstva i političke podlosti!
Kada je LSCG donio Rezoluciju o poništenju Podgoričke skupštine, liberal je bio i Sejo Sadiković.

Vjerujem da je kao pristalica LSCG i sam podržavao Rezoluciju LSCG, jer sam ga lično vidio na kongresu LSCG 2000. godine. U januaru 2020. godine, lično sam čuo i vidio da je kao novinar TV Vijesti podržao način borbe SPC poručujući da se „vidimo na litiji“, iako je tim litijama okupatorska SPC branila imovinu otetu 1918. godine od države Crne Gore i CPC. Tada ni riječ nije rekao da je SPC okupatorska crkva i da mora vratiti imovinu državi Crnoj Gori i CPC. Zaboravio je Sejo Rezoluciju LSCG. Zaboravio je probleme vjernika CPC. Đe su ti tu principi, na koje se često pozivaš, Sejo Sadikoviću? Da li si promijenio mišljenje o CPC kao i tvoj današnji poslodavac Miško Perović?

I novinar Dževdet Pepić je bio liberal kada je LSCG donio Rezoluciju kojom se traži povratak „imovine CPC“. Bar tako on tvrdi. Međutim, danas, taj isti Dževdet Pepić na moje konkretno pitanje da li se slaže sa namjerom URE da promijeni Zakon o vjeroispovijesti, čime bi SPC zadržala otetu imovinu kao svoju, ne smije jasno i precizno odgovoriti, već kao skretničar uzanog kolosjeka URE, priča da je „najbitnije demontirati sistem koji je stvorio DPS“, tvrdeći da „URA nije niti će biti protiv nacionalnih interesa Crne Gore“. Istina je da on saopštava stav da CPC treba da postoji, ali uz to zaboravlja (ili ne smije?) da kaže i sljedeće: SPC je okupatorska crkva koja je otela imovinu Crnogorske pravoslavne crkve. Kad je URA po naređenju okupatorske SPC izglasala izmjene Zakona o vjeroispovijesti, Dževdet Pepić ćuti o tom činu veleizdaje. Ne smije javno saopštiti da li je taj čin – izdaja nacionalnih interesa. Ćuti Dževdet, taj veliki liberal, o Rezoluciji LSCG, ćuti o URINOJ izdaji, ćuti i „plače“ za – Valdanosom. Nada se da će nova vlada, o tempora, o mores, vratiti imovinu vlasnicima koju su „oteli funkcioneri stare komunističke vlasti“. Ovakvog licemjerstva odavno ne gledah!

Pitate se kako je moguće da „Liberali koji se nikada nisu prodali Milu Đukanoviću“ Džemal Perović, Sejo Sadiković i Dževdet Pepić podržavaju, ćutanjem ili direktno, premijera Zdravka Krivokapića koji je simpatizer fašista, ratnih zločinaca i terorista? Pitate se kako podržavaju ovakvu novu vladu i bivaju snishodljivi prema političkom blickrigu SPC? Za razliku od njih, svi znamo da pravi Crnogorski Liberali nisu ćutali kada je SPC devedesetih odobravala napade na džamije i dodjeljivala ordenje ratnim zločincima, inspiratorima takvih napada.

Nije to ništa čudno ako znamo da su sva trojica podržali URU, partiju čiji je osnivač Miško Perović. Zaboravili su sve političke ocjene LSCG o vlasniku „Vijesti“, koji je uz Mila Đukanovića bio i ostao athetipski neprijatelj crnogorskih liberala. Kakvo je ovo političko konvertitstvo!

Ovi „Liberali koji se nikada nisu prodali Milu Đukanoviću“ su politički džokeri. Njihovom podrškom i promovisanjem novih Mladih, Lijepih i Pametnih iz URE, odrađivali su posao kojim je trebalo da što veći broj glasača nekadašnjeg LSCG preda glas URI. Svjesno ili nesvjesno, podržali su URU, koja je, postavši parlamentarna stranka, odmah napravila kolaboraciju sa prosrpskim partijama da bi poništili Zakon o vjeroispovijesti po želji Amfilohija Radovića, pravog mandatara nove crnogorske vlade. Zaboravili su ova tri Velika Liberala onu Rezoluciju LSCG, a danas ćute na URINU izdaju Crne Gore i CPC.

Kad su Džemal Perović, Sejo Sadiković i Dževdet Pepić bili iskreni? Dok su bili liberali liberali ili danas, kada, aktivno ili ćutanjem, podržavaju URA-u i eparhiju SPC koja se lažno naziva Vladom crnogorskom?

(Autor je dramski pisac sa Cetinja)

8 Comments

8 Komentara

 1. Željko Dušanov Vušurović

  10.01.2021. at 21:19

  Poštovani Nebojša Redžić, nisam napisao otvoreno pismo Džemalu Peroviću, već sam sinoć, 09.01.2021. godine (znači, dan ranije prije izjave Džemala Perovića) napisao tekst o nekim pripadnicima LSCG koji su podržali litije SPC i URU.
  ŽELJKO DUŠANOV VUŠUROVIĆ

 2. Feđa

  10.01.2021. at 22:07

  Što nam se Šerbo Rastoder ućutao.

  • Marko

   11.01.2021. at 00:22

   Šerbo…ah dobio je što je tražio. Svi smo bili za promjene,ali ne ovakve!

  • Jocko

   11.01.2021. at 16:01

   Serbo okajava grijehe prema gazdi Misku Perovic zbog omaske koju je u pocetku napravio ne podrzavajuci litije. Kaznjen je I mora da cuti.

 3. Marko

  11.01.2021. at 00:19

  To su ti liberali”Stara Garda”. Sjećam se pok Momira Bulatovića sa vrata Skupštine 1990…” samo da vi odete…i šta bi,Rat neviđenih razaranja i stradanja. Sad je svakome jasno,12 apostola sa Judom je ušlo bez znanja i plana što poslije,prevarili ste nas?

 4. Jocko

  11.01.2021. at 15:58

  Ima ih jos, npr. Zarija Pejovic, nekadasnji SDP-ovac, koji se po sopstvenim rijecima osjeca ” festive I ushiceno” kada vidi toliko naroda na litijama. Koja je razlika izmedju pomenutih I DPS uhljeba- nikakva osim sto su gore pomenuti uobrazili da su ” cojstvo I postenja” , a gori su 1000 puta od ovih drugih.

 5. Columbo

  11.01.2021. at 21:44

  E odavno čekam ovakav tekst. Nijesam ih mogao više očima gledat, niti slušat njihovo odvratno dvolično moralisanje! Svaku riječ koju si napisao može im se na čelo zalijepit. Sram da ih bude! Kad smo im valjali bili smo im dobri! Zarad njih je pucalo po grbači mnogim liberalima! Njima sigurno nije! Pi!!!!

 6. Sasa Martinovic

  12.01.2021. at 00:10

  Bravo Zeljko ! Direktno u centar ! Tesko je bilo kome od prozvanih reagovati na ovaj text, jer je sve sto si iznio u njemu jedna velika istina, koju je nemoguce pobijati ili demantovati. Na tvoju i moju veliku zalost, i zalost mnogih iskrenih liberala, mnogi za koje smo nekad smatrali da su dio nas, i da dijelimo iste vrijednosti i ideje, postali su zarad sopstvenih apanaza i privilegija, izdajnici svete ideje LSCG i sluge SPC, vjekovnog i najveceg neprijatelja Crne Gore i Crnogoraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije