Connect with us

Ekonomija

AMAZON NA KRAJU 2020. OSTVARIO NAJVEĆI PRIHOD SVIH VREMENA: Za tri mjeseca 100 milijardi dolara

Published

on

Ilustracija: Shutterstock

Američki gigant u elektronskoj trgovini, Amazon, u četvrtom tromjesečju prošle godine ostvario je najveći kvartalni prihod svih vremena, koji je prvi put premašio granicu od 100 milijardi dolara.

Ova kompanija je u izveštaju o poslovanju navela da je u periodu od oktobra do decembra zabilježila prihode od 125,56 milijardi dolara, usljed talasa prazničnih i pojačanih kupovina na mreži zbog pandemijskih mjera ograničenja kretanja ljudi.

Kako prenosi Tanjug, kvartalna dobit je duplo veća od prognoza analitičara i iznosi 14,09 dolara po akciji.

Kompanija Refinitiv, koja se bavi prikupljanjem i prodajom finansijskih informacija, predviđala je da će dobit iznositi 7,23 dolara po akciji.

Amazon je u izvještaju o poslovanju takođe najavio da će se Jeff Bezos ove godine povući sa mjesta generalnog direktora i preći na funkciju izvršnog predsjednika kompanije.

Na poziciji generalnog direktora će ga u trećem kvartalu zamijeniti Andy Jassy, koji vodi Amazonov sektor veb usluga u oblaku (cloud) od njegovog osnivanja.

„Kada pogledate naše finansijske rezultate, ono što zapravo vidite su dugogodišnji kumulativni rezultati inventivnosti. Amazon trenutno vidim kao najinventivniji ikada, što čini ovaj momenat optimalnim za tranziciju na vrhu”, naveo je Bezos u poruci upućenoj zaposlenima.

Cijena akcija Amazona porasla je za 0,3 procenta na produženom trgovanju na Vol Stritu nakon objave finansijskog izveštaja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije