Connect with us

Ekonomija

AUSTRALIJA: Milijarderi povećali bogatstvo za 50% tokom pandemije

Published

on

Foto: samuraitop/123RF

Kombinovano bogatstvo australijskih milijardera poraslo je za više od 50% tokom protekle godine, pokazuju nove cifre, što izaziva zabrinutost da je recesija izazvana pandemijom povećala jaz između bogatih i siromašnih. Kombinovana neto vrijednost australijskih milijardera pala je u martu – kada su ograničenja Covid-19 narasla – prije nego što se snažno okrenula i povećala tokom godine, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Procijenjeno je da je zajednička vrijednost australijskih milijardera ove nedjelje veća za 52,4% u odnosu na isto vrijeme prošlog decembra. Poređenja radi, milijarderi u SAD i Velikoj Britaniji zabilježili su rast od oko 25% u istom periodu, pokazuje Bloombergov indeks. Endrju Lej, član vlade, rekao je da podaci „podsjećaju na važnost borbe protiv nejednakosti, koja je u Australiji znatno veća nego prije jedne generacije“. „Ta povećanja su izuzetna“, rekao je Guardian-u pomoćnik ministra za trezor i dobrotvorne organizacije.

Suprotno tome, rekao je Lej, redovnim porodicama je već bilo teško i prije nego što je Covid udario. Podsjetio je na „anemični“ rast plata, da je vlasništvo nad kućama bilo na najnižem nivou u posljednjih šest decenija, a dug domaćinstava ogroman.

„Činjenica je za one koji se bore da je ovo bila užasna godina i 2021. će zaista biti takođe teška godina“, rekao je. „Recesija često pogoršava nejednakost, ali čini se da je ova prekomponovala jaz. Visoko plaćeni radnici mogu lakše raditi od kuće nego slabo plaćeni radnici.

Bloomberg News kaže da prati lično bogatstvo milijardera na osnovu tržišnih i ekonomskih kretanja i sopstvenog izvještavanja. Indeks koristi procjene koje se preračunavaju u američke dolare.

 

(theguardian.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije