Connect with us

Ekonomija

BRANKO RADULOVIĆ: Skupština neinformisana o obveznicama, proces nezakonit

Published

on

RTCG

Javnost i Skupština nijesu konsultovani ni informisani o proceduri, odlukama, dokumentima i detaljima o emisiji državnih obveznica od 750 miliona eura na period od sedam godina, a što je bila obaveza, saopštio je danas Branko Radulović, šef kluba DF-PzP. Ističe da se ne zna ko je donio prospekt, ko je sačinio predlog ugovora, ko je bio pravni savjetnik i konsultant, koji su bili zaključci Vlade na osnovu kojih su prenijeta ovlašćenja, kao ni ko je potpisnik ugovora.

Radulović ocjenjuje da je ovaj proces očito protivzakonit i da nema legitimitet, javlja portal RTCG.

“Svi članovi Kolegijuma su se saglasili sa zahtjevom PzP, te će danas biti sačinjen zahtjev iza koga će stati svi šefovi poslaničkih klubova, da se do 15. decembra dostavi sva dokumentacija Skupštini CG radi potpunog uvida u cio proces.  Takođe smatramo da je i po drugim osnovama trebalo izvršiti novi rebalans budžeta zbog značajnog pada prihoda i značajnog rasta rashoda u odnosu na prethodni rebalans”, navodi se u saopštenju Radulovića.

Na taj način bi, navodi on, imali potpuni uvid u trenutno finansijsko stanje i mnogo racionalnije bi se zaduživali tokom sljedeće godine, a ne na ovakav način, kako piše Radulović, “išli grlom u jagode” .

“Da li namjerno ili nenamjerno, uskoro ćemo saznati, ali sigurno je neznaveno i protiv je stvarnih interesa Crne Gore. Ovim činom se i pokazalo da navodni elsperti za finansije ne znaju kretanja, tendencije i usvojene odluke međunarodnih institucija i vodećih država oko otpisa dugova, reprograma dugova, smanjenja kamata i moratorijuma na vraćanje dugova prema državama koje se nalaze u finansijskim problemima izazvanim pandemijom, kao što je Crna Gora”, zaključuje Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije