Connect with us

Ekonomija

“BROKERI” SA REDDITA: Kako su amateri srušili Volstrit

Published

on

Volstrit je uvijek bio sinonim za novac i baš zato omražen jednako koliko i fascinantan. Grupa amatera sa društvenih mreža riješila je da ga dobro protrese.

Prodavac nekretnina, kuvar iz Bronksa, sveštenik i njegova supruga i jedan srednjoškolac iz predgrađa Milvokija….

Takvih brokera amatera koji su se nameračili na neke od najvještijih investitora na Volstritu ima na milione; još važnije, neki od njih nakratko su i uspjeli da Voltritu očitaju bukvicu.

Ti amateri na Volstritu nekada su podrugljivo nazivani “tupavim novcem” jer su bili osuđeni da gube protiv iskusnih analitičara i brokera koji od prodaje dionica zarađuju za život. Sada su ti amateri, pojedinačni investitoti, obrću igricu.

Dobar dio njih okuplja se na platformi Reddit, na popularnoj stranici nazvanoj Wall Street Bets, i upravo je tu potekla ideja o kupovini dionica skoro propale kompanije za proizvodnju video-igara GameStop.

Dok su profesionalci predviđali potpuni krah dionica ove kompanije, mali investitori gurali su u drugom pravcu i kupovali akcije kao ludi. Tržišna vrijednost kompanije popela se sa dvije na 24 milijarde dolara za samo nekoliko dana; vrijednost akcija porasla je 1.700 odsto od decembra.

Nedavno je o ovoj stranici pisao čak i osnivač Tesle, Ilon Mask, na Tviteru. Sada se spekuliše da veliki dio investitora počinje da uviđa priliku da napumpa cijene deonica još više.

Njujork tajms je razgovarao sa nekim od trgovaca autsajdera koji vjeruju da su uspjeli da pobijede Volstrit i brokere u njihovoj igri. Tržište je sada u nezgodnoj situaciji i niko ne zna kako će sve završiti. Tradicionalno veliki igrači sada gube novac, a neki stručnjaci vjeruju da je riječ o stvaranju mehura koji će u nekom trenutku morati da pukne.

Dionice kompanije GameStop počele su da rastu prošlog ljeta kada je dio kupio izvjesni Rajan Koen i pridružio se upravnom odboru. Njegova investiciona firma koja je otkupila dionice već je bila popularna među ulagačima. U to vrijeme su neki investicioni fondovi tvrdili da će akcije GameStopa početi da skaču.

Takozvani “short-selling” funkioniše baš tako: investitor koji očekuje da će vrednost dionica pasti, pozjamljuje te dionice od drugog investitora za određenu naknadu, prodaje ih odmah dalje u nadi da će cijena pasti dodatno, a onda kada ona i padne, prvi investitor otkupljuje dionice nazad i vraća ih investitoru od kojeg ih je pozajmio, a razliku u vrijednosti dobijenu prilikom prodaje i kupovine zadržava za sebe.

To je rizičan posao, jer ako cijena dionica ipak poraste, šortseler bilježi gubitak i zato u tim slučajevima, kada se procjena ispostavi pogrešnom, šortseler pokušava da se “pokrije” tako što će u što kraćem roku otkupiti nazad dionice i vratiti ih investitoru od kojeg su pozajmljene.

To se dešava sa kompanijom GameStop. Kada su investitori počeli da kupuju dionice, njihova vrijednost počela je da raste, a onda su investicioni fondovi kao šortseleri bili prinuđeni da ih otkupe nazad po višoj cijeni – dakle da izgube novac umjesto da ga zarade – što je dalje samo povećavalo vrijednost dionica.

Dionice GameStopa su podivljale; kada je u srijedu njihova vrijednost porasla 135 odsto, upravo se akcijama ove kompanije najviše trgovalo na Volstritu. Zajedničko svim malim ulagačima u GameStop su upravo društvene mreže i platforme poput Reddita i Discorda na kojima se okupljaju i prate dešavanja na tržištu.

Dio njih ostao je bez posla u pandemiji i odlučio da se zajedničkim snagama obruši na bogati i prljavi Volstrit.

Na Redditu se posljednjih dana često objavljuju pozivi amaterima brokerima da kupuju dionice GameStopa i dalje kako bi njihova vrijednost rasla.

Stručnjaci takve pozive smatraju vidom tržišne manipulacije, ali pravnici ističu da su platforme poput Wall Street Bets na Redditu vrlo nezgodne za regulisanje i da nema pouzdanog načina da se utvrdi da li je prisutno kršenje bilo kakvog zakona.

Oko toga da li je ovakvo trgovanje na berzi legalno ili ne još uvijek se polemiše, ali neupitno je da je efikasno.

Jedan od novopečenih brokera rekao je za Njujork tajms da ga užasno frustrira činjenica da je finansijski sektor poslije finansijske krize 2008. godine toliko napredovao i zarađivao.

“Ima nekakve katarze u tome što na njihovoj nesreći sada zarađujemo nešto novca”, rekao je. Njegova supruga bila je još konciznija: “Pojedimo bogate.”

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije