Connect with us

Ekonomija

BUDŽET U 5 DO 12: Prijedlog u Skupštini u ustavnom roku, upitna podrška DF-a

Published

on

Nacrt prijedloga zakona o budžetu za 2021. godinu je završen i biće predat parlamentu u ustavnom roku, potvrđeno je portalu Pobjeda iz Vlade.

To znači da će se Prijedlog zakona o budžetu naći u Skupštini u naredna dva dana.

Nacrt budžeta biće predat u pet do 12, jer član 110 Ustava Crne Gore jasno propisuje da bi Vladi prestao mandat ukoliko do 31. marta ne predloži nacrt, pišu Dnevne novine.

“Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine. Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu”, piše u članu 110 Ustava Crne Gore.

Vlada takođe nije, iako joj je to obaveza shodno članu 17 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, predložila i Skupštini dostavila ni Fiskalnu strategiju koju je dužna donijeti na početku mandata i koja se donosi na period od četiri godine.

Međutim, iako će zakonski rok, očigledno, biti ispoštovan, pred Vladom je veliki problem ucjena Demokratskog fronta koji neće dati glas za budžet ukoliko ne budu usvojeni tužilački zakoni.

“Iako se usvoje ovi zakoni naš glas za budžet zavisiće od toga koliko je taj budžet kompatibilan sa programom Demokratskog fronta i Pokreta za promjene i našim obećanjima biračima”, rekao je medijima nedavno jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je nedavno da su nacrtom zakona o budžetu za 2021. godinu predviđene uštede na strani diskrecionih rashoda od oko 60 odsto ili 183 miliona eura.

On je dodao da se diskrecioni rashodi odnose na konsultantske usluge, advokatske usluge, komunikacione usluge, reprezentaciju…

“Od ovih ušteda 13 miliona biće potrošeno na dodatna izdvajanja za socijalna davanja, usklađivanje penzija i zdravstvo, pa će ukupno smanjenje javne potrošnje u odnosu na 2020. godinu iznositi 170 miliona eura”, rekao je Spajić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije