Connect with us

Ekonomija

GARDAŠEVIĆ SLAVULJICA: Regionalni turizam sada treba tretirati kao domaći

Published

on

Oporovak turizma se ne može osloniti samo na domaći: Gardašević Slavuljica - Foto: MINA

Regionalni turizam treba tretirati kao domaći, a region sagledati kao cjelinu, u smislu oporavka turizma od pandemije, ocijenila je članica Izvršnog odbora Svjetske turističke mreže (WTN) Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Gardašević Slavuljica, koja je i predsjednica WTN za Balkan, je na prvoj online panel konferenciji na temu Budućnost turizma na Balkanu istakla potrebu regionalnog djelovanja, u smislu oporavka turizma od pandemije Covid-19.

”Preporuke turističkih eksperata širom svijeta je da domaći turizam treba da bude glavni pokretač opravka ekonomije od Covid-19. Međutim, balkanske zemlje su nedovoljno velike, a standard nizak, tako da se oporavak turizma ne može osloniti na domaći. Zato je potrebno da se regionalni turizam tretira kao domaći i da se cijeli region sagleda kao cjelina u smislu opravka turizma od pandemije“, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, bila domaćin panela na kome su učestvovali turistički stručnjaci iz cijelog svijeta.

Predsjednik WTN Juergen Steinmetz saopštio je da je fasciniran ljepotama balkanskih zemalja i da vjeruje da Balkan treba da bude u fokusu međunarodnog turizma.

„Sa ljepotama koje imate i zajedničkom strategijom koju treba da napravite, možete da budete međunarodno turističko post-covid iznenađenje. Zamolio bih Aleksandru da u okviru WTN platforme kreiramo inicijativu pod nazivom Promocija i marketing destinacija shodno Covid standardima. Marketing je nezaobilazan segment borbe protiv pandemije u turizmu i toga moraju svi biti svjesni”, poručio je Steinmetz.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije